"Tor Morisse förtätar, förenklar och förklarar med elegant lätthet och tveklös säkerhet i tusch och blyerts". Så motiverar Publicistklubben sitt beslut att tilldela priset till illustratören Tor Morisse som föddes i New York, växte upp i Oslo och via Göteborg hamnade i Västra Harg, Mjölby.

När Corren ringer upp Tor Morisse för att fråga hur det känns att få ett sådant åtråvärt pris är han just på väg att ta en cykelrunda. Att cykla i naturen är inte bara motion för honom, det är också ett sätt att få inspiration. Och han är naturligtvis mycket glad över Guldpennan.

-- Illustratörens jobb är ett ensamt jobb. Ibland vet jag inte hur de andra reagerar på det som jag gör. Det här priset uppfattar jag som en äkta uppskattning av mitt arbete. Det känns hedrande och roligt, säger Tor Morisse.

Just nu håller han på med flera saker samtidigt. Han gör illustrationer för skolböcker i spanska, jobbar med ett Vallaprojekt i Linköping - där han tecknar miljöbilder som illustrerar järnålder - och försöker dessutom göra en egen bilderbok till barn. Ändå påstår Tor Morisse att han har lugnat ner sig och att han inte tar för många jobb på sig.

-- Det är lite häktiskt just nu när många förlag vill göra färdigt sina läroböcker inför hösten. Under sommaren blir det lite lugnare, säger Tor Morisse.

Då ska han helt och hållet kunna ägna sig åt sin bilderbok. Han ska både skriva texter och göra illustrationer i boken. Även om han har skrivit en del under sin karriär tog hans skrivande aldrig ordentlig fart.

-- Det blir roligt att äntligen kunna illustrera min egen bok. Jag har alltid velat skriva mer och nu är det dags att göra det, säger Tor Morisse.

I maj ställer Tor Morisse ut sina teckningar på biblioteket i Mjölby.