Ingen vårdkris enligt de styrande partierna

De politiska ledamöterna i den styrande koalitionen i Region Östergötland delar regiondirektörens syn: Ingen vårdkris.

Kaisa Karro (S) ordförande för regionstyrelsen anser att det inte råder någon generell vårdkris, något som även regiondirektören Krister Björkegren sade häromdagen i en tidigare intervju.

Kaisa Karro (S) ordförande för regionstyrelsen anser att det inte råder någon generell vårdkris, något som även regiondirektören Krister Björkegren sade häromdagen i en tidigare intervju.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2019-09-05 20:00

Begreppet vårdkris har väckt debatt. Retorik? Eller en sann bild av verkligheten? Den styrande koalitionen i Region Östergötland anser att det är ett för starkt ord. Flera av ledamöterna påpekar att vården håller hög kvalitet tack vare personalens insatser. 

– Vi har full förståelse för att medarbetare tycker att situationen är ansträngande, eller krisartad under vissa perioder, säger Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen. Det är ett ansträngt läge, men inte någon generell sjukvårdskris.

Den politiska ledningen har avsatt 200 miljoner kronor de kommande tre åren som ska förbättra arbetsvillkoren. Enligt Kaisa Karro handlar det om att belöna lång erfarenhet och utveckling hos arbetsgivare och utveckla system där personal med lång erfarenhet blir mentorer åt nya medarbetare. 

– Vi ska också säkerställa att heltid är norm och arbeta för att medarbetarna orkar jobba heltid, säger Kaisa Karro.

Nästa år tillförs 700 miljoner kronor till sjukvården för att möta de växande behoven med en ökande befolkning med fler äldre och fler som kan få vård. 

– Syftet är att gå från en ansträngd situation till ett läge som sliter mindre på medarbetarna och erbjuder östgötarna bättre vård.

Alexander Höglund (L) vice ordförande i regionstyrelsen tar avstånd från ordet vårdkris.

– Det är inget uttryck som Liberalerna har använt även om det finns stora utmaningar. Att säga att östgötsk sjukvård som sådan är i en krissituation leder fel. 

Kvittot på det är de medicinska resultaten och att Östergötland fortfarande hamnar i topp i nationella jämförelser, enligt Alexander Höglund.

Agneta Niklasson (MP) anser också att vårdkris är ett ”för starkt ord”:

– Det är viktigt att vara varsam med orden. Kris signalerar att vården är på väg att falla samman, så är det inte. Behov, förväntningar och möjligheter ökar medan resurserna är begränsade, säger hon.

Medarbetarnas stora insatser möjliggör vården, trots problem, enligt Agneta Niklasson.

Kerstin Sjöberg (C), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden har samma åsikt som de övriga i den styrande koalitionen.

– Min bild är att i vissa delar är det dock ett väldigt ansträngt läge. Det handlar om att väntan på vård kan bli för lång, att viss personal saknas och att ekonomin behöver vara i balans.

Vi har varit i kontakt med Krister Björkegren inför denna publicering. Han avstår att kommentera politikernas uttalanden.

Agneta Niklasson (MP) tycker att man ska vara varsam med orden: "Vårdkris är för starkt ord".
Agneta Niklasson (MP) tycker att man ska vara varsam med orden: "Vårdkris är för starkt ord".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!