Åklagaren har lagt ned förundersökningarna mot ED Bygg om arbetsmiljöbrott gällande dödsolyckan på Folkborgsvägen 29 februari och arbetsplatsolyckan vid företagets arbetsplats i Ljura 21 januari. Han har inte kunnat styrka att bolaget brustit i sitt arbetsmiljöarbete och därför borde kunnat ha förhindrat olyckorna.

– Jag blir inte förvånad. Det är inte så ofta som en arbetsgivare görs ansvarig för arbetsmiljöbrott. Vargolyckan är väl ett undantag, säger Magnus Cato, fackordförande i Byggnads Öst.

Om olyckorna på ED Byggs arbetsplatser har han inte så mycket att tillägga. Men han tycker att bolaget visat prov på en vilja att jobba hårdare med arbetsmiljön. Samtidigt är han orolig för vad han beskriver som en nedprioritering eller till och med nedmontering av kontrollerna av arbetsmiljön på arbetsplatserna.

Artikelbild

| Avspärrat. Polisen på platsen efter dödsolyckan på Folkborgsvägen.

– Det är färre och färre kontroller ute på arbetsplatserna. Det märker vi tydligt och det oroar mig. Samtidigt ser vi också att många förundersökningar om arbetsmiljöbrott läggs ned. En önskan är att Arbetsmiljöverket kunde göra fler arbetsplatsbesök, säger Magnus Cato.

I arbetsplatsolyckorna hos ED Bygg omkom en 54-årig polsk byggnadsarbetare efter ett fall från andra våningen. I den andra olyckan fick en praktikant käken kluven när han jobbade vid en kapmaskin. Vi har sökt den praktikant som skadade sig för en kommentar till att förundersökningen har lagts ned. Anders Whass, vd hos ED Bygg, är nöjd med att förundersökningen har lagts ned:

– Det känns tryggt att få ett kvitto på att egna organisationen agerat korrekt, säger han.