Explosion i Norrköping kopplas till tidigare dåd

Ett flerfamiljshus i Norrköping fick under natten mot torsdagen omfattande skador i en explosion. Nu kopplas händelsen till tidigare våldsdåd i staden, uppger polisen på en pressträff under eftermiddagen.

Jan Staaf är ansvarig för förundersökningen.

Jan Staaf är ansvarig för förundersökningen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Brott2023-07-27 14:46

– På exakt vilket sätt det är kan jag inte gå in på, men helt klart är att det inte är isolerade händelser – utan allting hänger ihop som en form av spiral, en våldsspiral, säger förundersökningsledare Jan Staaf på en pressträff tillsammans med Olof Fäldt, tillförordnad lokalpolisområdeschef.

Sedan förra torsdagen har flera våldsdåd i Norrköping avlöst varandra. Flera skottlossningar har inträffat och ett "skarpt" föremål har kastats in genom fönstret på en bilfirma.

Natten mot torsdagen väcktes boende i centrala delar av staden av en detonation som skapade omfattande skador på ett flerfamiljshus.

Flera personer fick glassplitter på sig, men ingen ska ha skadats allvarligt.

– Det är en olycklig och farlig utveckling i staden som vi måste få stopp på så snart som möjligt, innan någon fysiskt skadas, säger Jan Staaf.

– Vi hoppas att vi slipper ännu allvarligare skador framöver.

I nuläget har polisen ingen misstänkt eller gripen för våldsbrotten.

– Vår förhoppning är att vi någon gång framöver ska få fram uppgifter som gör att vi mer konkret kan fokusera på någon eller några individer, och få dem gripna, säger Jan Staaf.

Fakta: Våldsvågen i Norrköping

Sedan den 20 juli har flera våldsdåd inträffat i Norrköping.

På torsdagskvällen den 20 juli avlossades skott mot en villa i Hageby, en stadsdel i södra delen av Norrköping.

Under natten mellan den 21 och 22 juli inträffade en skottlossning i sydvästra delen av Norrköping i stadsdelen Klockaretorpet, då skott avlossades mot en bilfirma.

Samma natt larmade även en boende i Klockaretorpet om att en person har varit på väg att skjuta mot dennes bostad. Händelsen rubriceras som grovt olaga hot, enligt Norrköpings Tidningar.

Under lördagen den 22 juli hittades ett misstänkt föremål som hade kastats in genom fönstret på en bilfirma i stadsdelen Butängen. Polisen konstaterade senare att föremålet var skarpt.

Under natten mellan den 24 och 25 juli inträffade en skottlossning i centrala Norrköping. På plats konstaterade polisen skador i en port.

Under natten mot torsdagen inträffade en explosion i ett flerfamiljshus i centrala Norrköping. Minst två personer skadades av glassplitter.

Källa: TT, lokala medier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!