Gängkrigen som lyser rött – "skört läge"

Det dödliga skjutvapenvåldet har nått en ny rekordnivå i år. Inför sommaren bedöms mer än 20 gängkonflikter ha hög risk för nya våldsdåd. Flera av landets underrättelsechefer beskriver läget som skört.

Jale Poljarevius, underrättelsechef i region Mitt. Arkivbild.

Jale Poljarevius, underrättelsechef i region Mitt. Arkivbild.

Foto: Thea Åhs/TT

Brott2022-06-11 07:00

Sverige går mot ett nytt dystert rekord i dödsskjutningar. Under januari-maj har över 30 personer skjutits ihjäl i Sverige, jämfört med ett snitt på 17 under motsvarande period de senaste åren.

Nu väntar sommaren – och ett skjutvapenvåld som riskerar att eskalera ytterligare. När det blir varmt rör sig fler ute och de senaste åren har skjutningarna varit fler under juni till och med september.

Landets underrättelsechefer vittnar om flera pågående "röda" konflikter där risken för nya våldsdåd bedöms som stor.

I region Väst finns just nu runt sju–åtta sådana konflikter och att sommaren är en kritisk tid bekräftas av underrättelsechef Jens Ahlstrand.

– Den ljusa tiden av året ser vi en ökning av den sortens händelser. Det blir lättare att hitta sina offer, säger han.

"Kan bli tuff period"

Region Väst har varit relativt förskonat de senaste åren. Men att hämnd är en starkt drivande faktor gör situationen oförutsägbar.

– Skulle vi få ett våldsdåd i vissa av de här miljöerna vet vi att hämnd- och våldsspiralen kommer att eskalera, säger Ahlstrand.

I region Öst har skjutningarna ökat kraftigt. Förra året skedde nio skjutningar till och med maj – i år 32. Sommaren kan bli en tuff period, konstaterar underrättelsechef Jan Hovfenstam.

– Det är en röd konflikt i Linköping, där vi haft många skjutningar och döda under både 2021 och 2022, och en i Eskilstuna med oerhört många skjutningar nu under 2022, som avslutades i ett mord nyligen där vi har en 17-åring häktad, säger han.

Skört läge

I Stockholm bedöms något färre konflikter som röda nu jämfört med i början av året.

– Vi har nånstans mellan sex till åtta pågående konflikter som vi "headlightar" lite extra i region Stockholm där det är stor risk för grovt våld i närtid, säger Max Åkerwall, tillförordnad underrättelsechef i Stockholm.

Han beskriver, precis som flera av sina kollegor, läget som skört och att väldigt lite krävs för att våldsspiralerna ska skena. En konflikt kan gå från grön till röd på bara ett par timmar.

– Det är hela tiden en påtaglig latent risk för att vilande konflikter blossar upp på nytt, säger Åkerwall.

Sommaren anser han är vansklig att bedöma.

– Vissa gånger innebär sommaren fler våldsbrott, men den kan också relativt ofta vara en lugnare period då många reser bort på semester och liknande.

Oro kring utredningar

Skjutvapenvåldet ökar i en tid när polisen redan är hårt pressad.

I Svenska Dagbladet har flera poliser vittnat om att mordutredningar kollapsar på grund av bristande rutiner och för få kvalificerade utredare.

Det riskerar att påverka även underrättelsetjänsten och det förebyggande arbetet, enligt Mats Karlsson, chef för underrättelsetjänsten i region Syd.

– Dels för att det är förebyggande att våldsaktörer blir lagförda, men också för att det finns massor av viktig information inom ramen för en brottsutredning som kan bidra till att vi får en ännu bättre bild som vi kan bygga vidare på. Står utredarna still så flyttar inte heller vi fram, säger han.

Han vill inte berätta hur många röda konflikter Syd har. Men i exempelvis Kalmar har tre personer skjutits ihjäl sedan årsskiftet.

"Pekar i helt fel riktning"

Flera underrättelsechefer uttrycker en oro över allt yngre gärningsmän och en ny typ av skoningslöshet.

– Vi har haft en hög andel skjutningar i de här miljöerna länge, men min känsla är att avsikten att döda har blivit vanligare, även om det inte är alltid som man lyckas, säger Per Lundbäck, chef för underrättelsetjänsten i region Bergslagen.

Jale Poljarevius, chef för underrättelsetjänsten i region Mitt, beskriver kampen mot gängen som ett "infinite game" – en match utan slut. Trots att region Mitt i det närmaste lyckats slå ut två centrala kriminella nätverk kan man inte luta sig tillbaka, tvärtom ökade skjutningarna påtagligt i april.

– Att man monterar ner ett nätverk och sen är det slut, det är en myt. Finns det några kvar som är kompetenta att ta över kan de bli utmanade av andra aktörer. Försvinner ett nätverk helt är risken att tomrummet fylls av andra. Med det följer nytt våld – nya knivskärningar och skjutningar.

Återväxten är dessutom "extremt god", enligt Mats Karlsson i Syd.

– Frihetsberövar vi en är det två nya unga män som är beredda att begå grova våldsbrott. Grogrunden är väldigt god, och det har vi misslyckats med i Sverige, det förebyggande – det pekar i helt fel riktning där.

Sverige i topp

I Region Nord finns inga röda konflikter just nu. Men att gängmedlemmar med stort våldskapital, framför allt från Stockholm, söker sig uppåt är något som oroar.

– För ett par år sedan var det ovanligt, nu är det nästan en normalbild. Bara deras blotta närvaro gör att vi sett att våldstendenser ökat ganska snabbt, säger Robert Öhman, sektionschef på underrättelseenheten i region Nord.

Ett exempel är mordet vid Notviken i Luleå förra sommaren där en ung kvinna sköts ihjäl efter ett bråk om försvunna bildelar.

Jale Poljarevius konstaterar att Sverige än så länge inte lyckats bryta topplaceringen i EU över dödligt skjutvapenvåld bland unga män.

– Tvärtom har vi fått ett ökat antal fall. Jag hoppas att vi efter sommaren kan säga att det lugnade ner sig, att den här sommaren blev bra. Men jag är rädd att det inte kommer att gå.

I Örebro mördades två män i en skjutning vid en förskola i slutet av maj.
I Örebro mördades två män i en skjutning vid en förskola i slutet av maj.
Fakta: Röda konflikter

För att kategorisera läget i kända gängkonflikter använder sig polisen av en färgskala, från grön till gul och röd.

I en röd konflikt bedöms risken vara stor för nya våldsdåd.

+ Region Stockholm

Omfattar Stockholms län och Gotland.

Röda konflikter: Vill inte uttala sig exakt, men håller ögonen extra på runt 6–8 konflikter där det är stor risk för grovt våld i närtid.

+ Region Väst

Omfattar Hallands och Västra Götalands län.

Röda konflikter: Mellan 7 och 8.

+ Region Syd

Omfattar Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Skåne län.

Röda konflikter: "Ett antal", vill inte uppge exakt siffra.

+ Region Mitt

Omfattar Gävleborgs, Uppsala och Västmanlands län.

Röda konflikter: 5

+ Region Öst

Omfattar Jönköping, Södermanlands och Östergötlands län

Röda konflikter: 2

+ Region Bergslagen

Omfattar Dalarna, Värmland och Örebro län.

Röda konflikter: 2

+ Region Nord

Omfattar Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län.

Röda konflikter: 0

Källa: Underrättelsecheferna i respektive region


Fakta: Dödligt skjutvapenvåld på rekordnivå

Under januari-maj

2018: 14 (hela året: 43)

2019: 18 (hela året: 45)

2020: 19 (hela året: 47)

2021: 17 (hela året: 45)

2022: 31

Källa: Polisen/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!