Gängkriminella och deras familjer är verksamma både som företrädare och personliga assistenter samtidigt som de är brottsaktiva, enligt granskningen från den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.
– Rapporten ger en tydlig bild av på vilket omfattande sätt den organiserade brottsligheten har slagit sig in i välfärdssystemet i allmänhet och i socialförsäkringen i synnerhet, säger Nils Öberg.
Fyra av tio i kontakt
Rapporten baseras på ett stort antal korskörningar av myndighetsdata där man undersökt utbetalningar av Försäkringskassans ersättningar till ungefär 62 000 personer.
Denna grupp har enligt en tidigare rapport från polisen bedömts antingen vara aktiva i kriminella nätverk (cirka 14 000 personer) eller ha samröre med nätverken, så kallade "kopplade individer" (cirka 48 000 personer). Huvuddelen av de kopplade bedöms delta i kriminalitet, ofta narkotikahandel.
Rapporten visar bland annat att fyra av tio brukare har kommit i kontakt med personliga assistenter som antingen kopplas till eller är aktiva i organiserad brottslighet.
Analysen visar även att alla de 62 största assistansbolagen perioden 2022–2023 hade personliga assistenter som var "aktiva" eller "kopplade". I snitt arbetade 22 sådana personer som assistenter på bolagen.
Enligt analysen visar grupperna "aktiva" och "kopplade" samt deras nära familjer "tecken på ett mer utbrett missbruk av socialförsäkringen i jämförelse med en normalpopulation". Denna grupp har samtidigt nära 350 miljoner i skulder till Försäkringskassan.
Att detta har kunnat pågå förklarar Öberg med att olika myndigheter har haft svårt att få tillgång till varandras uppgifter på grund av sekretesslagstiftningen.
– Men det har skett en del förändringar under senare tid vilket har gjort att vi har fått bättre uppfattning om hur stort det här problemet är och vad vi kan göra för att täppa till de läckage som finns, säger han.
Utsatta vanvårdas
Den organiserade brottslighetens närvaro inom branschen får konsekvenser för såväl brukare och samhälle enligt analysen. Det leder bland annat till att utsatta personer vanvårdas och "att funktionsnedsatta används som brottsverktyg". Inte sällan är det enligt Försäkringskassan barn som far illa, och brukare riskerar att få undermålig eller ingen assistans som en konsekvens av utnyttjandet.
– Just nu intensifierar vi vårt arbete med andra myndigheter och även vårt interna kontrollarbete. Vi är i färd med att öka vår kapacitet och öka våra kontrollinsatser. Vi behöver jobba på ett annat sätt och också utmana de regler vi har i dag, säger Nils Öberg.