Polischef: Situationen är omänsklig

Sprängningen utanför Uppsala har sannolikt en koppling till den nationella våldsvågen, enligt Catarina Bowall, kommenderingschef vid polisen. Allt tyder på att kvinnan som dödades inte hade något med saken att göra, säger hon.

Catarina Bowall, kommenderingschef för den särskilda händelsen i Uppsala, vid torsdagens pressträff.

Catarina Bowall, kommenderingschef för den särskilda händelsen i Uppsala, vid torsdagens pressträff.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Brott2023-09-28 15:38

– Situationen är omänsklig, obegriplig och gränslös. Brottsligheten har nått en omfattning som vi inte tidigare har sett, säger Bowall på en pressträff i Uppsala.

Det var strax före klockan fyra natten mot torsdagen som polisen larmades om en hög smäll i Fullerö vid Storvreta utanför Uppsala.

Explosionen hade skett i ett friliggande tvåvåningshus i ett villaområde. Två hus fick kraftiga skador och tre andra hus skadades också. Fasaderna på de två värst drabbade husen, som ligger bredvid varandra, sprängdes bort. Flera fönster blåstes ut.

Vid sextiden på morgonen bekräftade polisen att en kvinna i 25-årsåldern som befunnit sig i ett av husen avlidit av skador hon fått i samband med explosionen.

Två personer har anhållits misstänkta för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Beskjutits tidigare

Senast i januari gjordes en stor polisinsats i området. En villa blev beskjuten med ett 15-tal skott medan personer befann sig i huset. Enligt polisen bodde anhöriga till gängledaren Rawa Majid i villan.

Flera av dåden den senaste tiden tros ha sin upprinnelse i en intern konflikt i det kriminella nätverket Foxtrot, som leds på distans av Majid som uppges befinna sig i Turkiet. Det gäller även nattens explosion.

– Analysen baserat på den information som vi har nu är att det är troligt att den här händelsen har med den nationella konflikten att göra, säger Catarina Bowall.

– Vi utgår från att de som har drabbats av händelse inte har något med den nationella konflikten att göra, säger hon vidare.

TT: Finns det en risk att våldsdåden fortsätter?

– Ja, jag gör den bedömningen. Det finns inget som säger att det i närtid inte kommer att fortsätta så ja, det finns en risk för det, säger Bowall.

Regionpolischef Ulf Johansson säger att polisens tankar går till de drabbade och deras anhöriga.

– Jag förstår den rädsla och oro och ilska som väldigt många känner just nu. Den senaste tidens synnerligen allvarliga händelser är extremt hänsynslösa. Vi ser en våldsutveckling som eskalerar, som vi inte har haft tidigare, säger Johansson.

Resurser samlas

Polisen samlar resurserna där de nu bäst behövs och får även stöd från andra regioner, säger han.

– Vårt arbete inriktas på att identifiera och lagföra de individer som har begått de här brotten. Vi har i dag ungefär 35 häktade för de senaste händelserna.

Man arbetar även för att förhindra nya brott, säger han.

– Det gör vi genom att uniformerad synlighet i samhället. Vi stoppar bilar, kontrollerar personer och adresser och letar efter vapen.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) betraktar läget som en nationell angelägenhet, eftersom flera av våldsverkarna hyrs in från andra städer.

– Det gör det här till en nationell fråga. Dessutom finns det ju tydliga internationella kopplingar, så vi hoppas det blir en nationell fråga och att vi bemöter det som samhälle på alla nivåer.

En kraftig explosion inträffade tidigt på torsdagsmorgonen i Fullerö vid Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern dog av skador som hon ådrig sig i explosionen.
En kraftig explosion inträffade tidigt på torsdagsmorgonen i Fullerö vid Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern dog av skador som hon ådrig sig i explosionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!