De grundlÀggande rÄden för att bromsa coronapandemin kvarstÄr: tvÀtta hÀnderna ofta och noga, hÄll avstÄnd till andra och stanna hemma vid symtom.
Och i takt med att mÄnga svenskar kommer tillbaka frÄn semestern sÄ finns det stor risk för att vardagstrÀngseln ökar. Men Àn Àr det inte dags att helt ÄtergÄ till det normala, fortfarande gÀller steg tre av fem i regeringens plan för avveckling av restriktionerna.
BegrÀnsat deltagarantal
Antalet personer som fÄr samlas Àr fortfarande rejÀlt begrÀnsat, Àven om det i dag Àr tillÄtet att betydligt fler samlas utomhus Àn inomhus. PÄ restauranger fÄr max Ätta personer sitta tillsammans inomhus, med minst en meters avstÄnd till andra sÀllskap. Utomhus bedöms risken för smitta vara mindre, och dÀrför finns ingen begrÀnsning för hur mÄnga som fÄr sitta tillsammans ute.
Inomhusarrangemang med anvisade sittplatser, som till exempel pÄ biografer, fÄr ha upp till 300 deltagare, men varje sÀllskap fÄr inte vara fler Àn Ätta personer, och sÀllskapen ska kunna hÄlla minst en meters avstÄnd i sidled.
Utomhus fÄr betydligt fler samlas, om det finns sittplatser fÄr upp till 3 000 personer delta i ett utomhusarrangemang.
Arrangören Àr den som ska ha koll pÄ vilka regler som gÀller och se till att de följs.
Utan sittplatser fÄr max 50 personer samlas inomhus och 600 utomhus.
1 800 fÄr demonstrera
Ăven begravningar omfattas av samma restriktioner som andra evenemang, men fĂ„r alltid ha minst 20 deltagare oavsett hur stor lokal den arrangeras i. Om fler fĂ„r delta beror pĂ„ om begravningen hĂ„lls inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatser.
Utomhusdemonstrationer fÄr ha max 1 800 deltagare.
Vid motionslopp fÄr max 900 deltagare samtidigt befinna sig i start- och mÄlomrÄdet.
Sedan den 15 juli finns inget krav pÄ att man i inomhuslokaler ska ha ett visst antal kvadratmeter per person, men pÄ mÄnga hÄll behÄller nÀringsidkare den regeln för att undvika trÀngsel.
Ansvariga för verksamheter i lokaler som kan fÄ plats med 500 personer eller fler mÄste göra riskbedömningar om det finns risk för trÀngsel. I sÄ fall mÄste de som ansvarar se till att minska risken för trÀngsel.
Undvika trÀngsel
NÀr det gÀller exempelvis marknader, mÀssor, nöjesparker och djurparker finns inga deltagarbegrÀnsningar, men den som driver verksamheten ska se till att antalet besökare begrÀnsas till en mÀngd sÄ att det gÄr att undvika trÀngsel och att besökare kan hÄlla ett sÀkert avstÄnd till varandra.
Sedan i mitten av juli fÄr biljetter sÀljas till alla platser pÄ lÄngfÀrdsbussar och fjÀrrtÄg men passagerarna ska fortfarande vara försiktiga och inte resa med symtom.
NÀsta steg, steg fyra i regeringens plan för att avveckla restriktioner, har tidigare planerats till nÄgon gÄng i september. Det skulle innebÀra att begrÀnsningarna för antalet deltagare vid sammankomster tas bort, och att restriktionerna för restauranger lÀttas.
För att det ska bli aktuellt gÀller det dock att smittspridningen och belastningen sjukvÄrden Àr pÄ en lÄg nivÄ och att vaccinationsgraden ökar. Och eftersom smittspridningen fortsÀtter att öka har regeringen i stÀllet aviserat förlÀngda pandemilagar till slutet av januari nÀsta Är, för att ha handlingsutrymme om ÄtgÀrder behövs.