Med sÀndare hajar vi mer om livet under ytan

Havets hus i Lysekil har slÀppt ut smÄflÀckiga rödhajar i havet under nÀstan 20 Är. Men vart tar hajarna vÀgen? I Är fick de med sig smÄ sÀndare, sÄ att vi kan fÄ en djupare kunskap.

SmÄflÀckiga rödhajar pÄ kajen vid Havets hus, i vÀntan pÄ att snart slÀppas ut i yttersta delen av Gullmarsfjorden.

SmÄflÀckiga rödhajar pÄ kajen vid Havets hus, i vÀntan pÄ att snart slÀppas ut i yttersta delen av Gullmarsfjorden.

Foto: Henrik Jansson/TT

Djur2022-06-28 19:42

Sedan 2003 har Havets hus fött upp och slÀppt ut smÄflÀckiga rödhajar, tillsammans med VÀrldsnaturfonden. Omkring 140 hajar har sÀnkts ner under havsytan och simmat ivÀg. Men bara elva av dem har senare Äterfunnits.

PÄ tisdagen slÀpptes Ärets kull ut och för första gÄngen ska hajarna nu kunna spÄras. Varje haj Àr utrustad med en akustisk sÀndare, vars ljudsignaler fÄngas upp av ett 20-tal mottagare utplacerade i Gullmarsfjorden.

"Genom att sÀtta ut sÀndarförsedda hajar i det fria vill vi öka kunskapen om hur de rör sig, vilka vanor de har och stÀrka hajbestÄndet", sÀger Helen Sköld, akvariechef pÄ Havets hus, i ett pressmeddelande.

Den smÄflÀckiga rödhajen Àr en av de vanligaste hajarterna vid Sveriges vÀstkust. Den kan bli upp till en meter lÄng och Àr ljusbrun med mÄnga smÄ mörka flÀckar.

Arten finns i nordöstra Atlanten och Medelhavet. Den kan hÄlla till nÀra ytan, men ocksÄ leva pÄ ner till 400 meters djup. Fisk, krÀftdjur och blötdjur stÄr pÄ menyn.

SmÄflÀckig rödhaj Àr klassad som en livskraftig art. Men den Àr fridlyst i Sverige och fÄr inte fÄngas. SÀndarprojektet görs i samarbete med forskare frÄn Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!