Rött kött ökar risken för cancer hos djur

KöttÀtande djur pÄ Zoo löper en ökad risk för att drabbas av cancer, enligt en ny dansk studie. UpptÀckten kan hjÀlpa forskare att utveckla cancerbehandlingar för mÀnniskor.

Amurleopard i Parken Zoo i Eskilstuna. Arkivbild.

Amurleopard i Parken Zoo i Eskilstuna. Arkivbild.

Foto: PARKEN ZOO

Djur2021-12-27 06:15

Att Àta mycket rött kött Àr sedan lÀnge kopplat till högre risk för att drabbas av vissa cancerformer som till exempel tjock- och Àndtarmscancer.

Nu visar en studie vid Universitetet i södra Danmark (SDU), som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature, att Àven köttÀtande rovdjur i fÄngenskap, som rÀvar, leoparder och vargar, löper en ökad risk att drabbas av cancer.

Mindre motion

I studien samlades hĂ€lsofakta om 110 148 djur frĂ„n 191 arter som lever pĂ„ zoo in och analyserades. Resultatet visade att cancer var allmĂ€nt förekommande hos samtliga dĂ€ggdjur men de köttĂ€tande dĂ€ggdjuren löpte högre risk att drabbas av cancer, vilket tros bero pĂ„ att de Ă€ter en tĂ€mligen ensidig kost av rött kött. En annan orsak som kan bidra till den ökade risken Ă€r att djur pĂ„ zoo fĂ„r mindre motion jĂ€mfört med vilda djur.

En fördel med att forskarna valde att studera djur pĂ„ zoo Ă€r att de dĂ„ har bĂ€ttre uppfattning om djurens Ă„lder. Ålder spelar en stor roll nĂ€r det gĂ€ller cancerrisken hos mĂ€nniskor, dĂ€r en högre Ă„lder ökar risken att drabbas. Men nĂ€r det gĂ€ller zoodjuren kunde forskarna Ă€nnu inte se nĂ„gon sĂ„dan koppling.

FÄ fÄr fÄr cancer

Idisslande klövdjur som till exempel hjortar och fÄr dör dÀremot nÀstan aldrig av cancer enligt studien, en orsak som kan kopplas till att de Àter vÀxter med mycket fibrer. Men djuren har kanske ocksÄ ett annat naturligt skydd mot cancer.

Forskarna hoppas nu att upptÀckten kan leda till fler och mer effektiva behandlingsformer mot cancer hos mÀnniskor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om