Att Àta mycket rött kött Àr sedan lÀnge kopplat till högre risk för att drabbas av vissa cancerformer som till exempel tjock- och Àndtarmscancer.
Nu visar en studie vid Universitetet i södra Danmark (SDU), som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature, att Àven köttÀtande rovdjur i fÄngenskap, som rÀvar, leoparder och vargar, löper en ökad risk att drabbas av cancer.
Mindre motion
I studien samlades hÀlsofakta om 110 148 djur frÄn 191 arter som lever pÄ zoo in och analyserades. Resultatet visade att cancer var allmÀnt förekommande hos samtliga dÀggdjur men de köttÀtande dÀggdjuren löpte högre risk att drabbas av cancer, vilket tros bero pÄ att de Àter en tÀmligen ensidig kost av rött kött. En annan orsak som kan bidra till den ökade risken Àr att djur pÄ zoo fÄr mindre motion jÀmfört med vilda djur.
En fördel med att forskarna valde att studera djur pÄ zoo Àr att de dÄ har bÀttre uppfattning om djurens Älder. à lder spelar en stor roll nÀr det gÀller cancerrisken hos mÀnniskor, dÀr en högre Älder ökar risken att drabbas. Men nÀr det gÀller zoodjuren kunde forskarna Ànnu inte se nÄgon sÄdan koppling.
FÄ fÄr fÄr cancer
Idisslande klövdjur som till exempel hjortar och fÄr dör dÀremot nÀstan aldrig av cancer enligt studien, en orsak som kan kopplas till att de Àter vÀxter med mycket fibrer. Men djuren har kanske ocksÄ ett annat naturligt skydd mot cancer.
Forskarna hoppas nu att upptÀckten kan leda till fler och mer effektiva behandlingsformer mot cancer hos mÀnniskor.