Kris för äggbranschen – konkurser hotar

Samtidigt som ägghögtiden påsk är nära genomgår den svenska äggbranschen en mycket tuff tid.

Svenskarna äter mer och mer ägg, men det räddar inte branschen. Arkivbild.

Svenskarna äter mer och mer ägg, men det räddar inte branschen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-06 19:40

Äggpriserna har sjunkit medan kostnaderna legat kvar på samma nivåer, vilket gör att marginalerna minskar.

– Det finns ett överskott på ägg. Antalet hönsplatser har ökat utan att det finns en marknad för det, säger Agne Thuresson, som driver ett hönseri, till Lantbrukets Affärstidning ATL.

Enligt branschorganisationen Svenska ägg är läget "jätteallvarligt", och konkurser hotar. Svenskarnas äggkonsumtion ökar förvisso, särskilt de senaste veckorna, tack vare till bunkring i samband med coronakrisen. Men det kompenserar alltså inte för prisfallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!