En ny svensk studie visar pÄ en koppling mellan högfluorerade kemikalier (PFAS) och typ 1-diabetes.
ââVi Ă€r alla utsatta för de hĂ€r kemikalierna, ingen kommer helt undan eftersom de finns i bĂ„de mat och vatten. Men beroende pĂ„ vilken livsstil man har, kan vissa har mycket högre halter av PFAS i kroppen. Det Ă€r till exempel en risk att Ă€ta mycket snabbmat eftersom PFAS anvĂ€nds som ytbehandling pĂ„ bland annat pizzaboxar och micropopcornens pĂ„sar, sĂ€ger Tuulia HyötylĂ€inen, professor i kemi vid Ărebro universitet och en av forskarna bakom studien.
I studien, som har publicerats i tidsskriften Environment International , har runt 1 600 blivande mammor och barn frÄn de nordiska lÀnderna undersökts eftersom typ 1-diabetes Àr en av de mest vanligt förekommande kroniska sjukdomarna i de lÀnderna.
"MÄste begrÀnsas mer"
Sedan 1950-talet har antalet fall av typ 1-diabetes i de nordiska lÀnderna ökat. Men de senaste Ären har kurvan planat ut.
ââDet kan bero pĂ„ att det införts striktare regleringar av PFAS. Men vĂ„r undersökning visar att de mĂ„ste begrĂ€nsas mer och dĂ„ Ă€r det viktigt att fortsĂ€tta ta reda pĂ„ exakt vilka kemikalier som pĂ„verkar mamma och foster, sĂ€ger Tuulia HyötylĂ€inen.
Hon sÀger att PFAS framförallt förekommer inom industrin och att man mÄste visa pÄ hÀlsorisker för att fÄ fler att begrÀnsa sin anvÀndning.
ââDe vill inte byta bort nĂ„got som fungerar bra. Sedan mĂ„ste man ocksĂ„ ha evidens för att regeringar ska göra nĂ„got Ă„t det och införa restriktioner, sĂ€ger Tuulia HyötylĂ€inen.
Ăkad risk för glutenallergi
I Ă€nnu en studie frĂ„n Ărebro universitet visar och ocksĂ„ forskarna pĂ„ ett samband mellan PFAS och celiaki, Ă€ven kallad glutenintolerans.
ââPrecis som för typ 1-diabetes kan PFAS-exponering i moderlivet och som spĂ€dbarn, pĂ„skynda utvecklingen av celiaki hos de barn som har genetiska anlag för sjukdomen, sĂ€ger Tuulia HyötylĂ€inen.