Lax, sill, potatis, Àgg och lite grönt till. Det Àr klassiker pÄ pÄskbordet och Àven mat som stÄr sig vÀl ur hÄllbarhetssynpunkt sÄ lÀnge som man vÀljer miljömÀrkt dÀr det Àr möjligt, enligt Livsmedelsverket.
ââHuvudbudskapet Ă€r att Ă€ta mer frĂ„n vĂ€xtriket. Men fisk och Ă€gg har en bra plats pĂ„ pĂ„skbordet och Ă€r bra och nĂ€ringsriktig mat som ocksĂ„ kan bli hĂ„llbar. Kombinera dem med grönsaksrĂ€tter, sĂ€ger Ă sa BrugĂ„rd Konde, nutritionist pĂ„ Livsmedelsverket.
Och pÄsklammet dÄ?
ââDet beror pĂ„ var det kommer i frĂ„n och hur det har fötts upp, sĂ€ger Ă sa BrugĂ„rd Konde.
ââVĂ„rt rĂ„d Ă€r att Ă€ta mindre kött och att vĂ€lja det kött man Ă€ter med omsorg om miljö och djurhĂ€lsa. Lamm Ă€r det köttslag som efter nötkött har högst klimatpĂ„verkan. Samtidigt kan betande djur hĂ„lla marker öppna och bidra till biologisk mĂ„ngfald.
HÀr Àr sex tips för en mer hÄllbar pÄsk:
1. Ăt mer grönsaksrĂ€tter
PĂ„skbordet Ă€r kanske inte lika fullproppat av animalier som det traditionella svenska julbordet â men det finns potential för mer grönsaker, rotfrukter och baljvĂ€xter.
ââDe mest miljösmarta Ă€r grova grönsaker: kĂ„l, morötter, lök och baljvĂ€xter. Man kan Ă€ven laga potatisgratĂ€nger och sallad med bulgur eller mathavre att dryga ut maten med, sĂ„ att man inte Ă€ter sig mĂ€tt pĂ„ fisk och Ă€gg, sĂ€ger Ă sa BrugĂ„rd Konde.
2. Sill
Sillen Ă€r en tradition som hör pĂ„skbordet till. Förutom att den Ă€r nyttig Ă€r den feta fisken ocksĂ„ miljösmart: sillen livnĂ€r sig mest pĂ„ plankton och tillgĂ„ngen Ă€r god. Det gĂ€ller dock att vara försiktig med strömming frĂ„n Ăstersjön som kan innehĂ„lla höga halter miljögifter.
3. Lax
Laxen Àr ocksÄ en fisk som har sin givna plats pÄ pÄskbordet och Àven den Àr bra ur frÀmst hÀlsosynpunkt. HÀr gÀller som för all fisk att vÀlja en med antingen ASC- (odlad fisk) eller MSC-certfiering (vildfÄngad fisk).
ââProblemet med fisk Ă€r att den blir utfiskad och att det finns fiskemetoder som kan skada miljön. Det Ă€r dĂ€rför bra att vĂ€lja en fisk som Ă€r miljömĂ€rkt, krav-mĂ€rkt eller finns pĂ„ WWF:s fisklista, sĂ€ger Ă sa BrugĂ„rd Konde.
4. Ăgg
ââĂgg Ă€r bra mat och sjĂ€lvklart pĂ„ pĂ„skbordet. Det Ă€r alltid bra att vĂ€lja miljömĂ€rkt, sĂ€ger Ă sa BrugĂ„rd Konde.
5. Ăt mer fullkornsbröd
SpannmÄl, sÀrskilt fullkorn som Àr rikt pÄ bland annat jÀrn, kan fÄ mer plats pÄ pÄskbordet.
ââMan kan lyfta brödet pĂ„ pĂ„skbordet. Fullkornsbröd Ă€r hĂ„llbar mat som mĂ€ttar bra.
6. Minska svinnet
NÀr mÄnga samlas för att fira pÄsk Àr det lÀtt att handla och tillaga för mycket mat, med svinn som följd. Det gÄr att undvika med bÀttre planering och lite fantasi.
ââTĂ€nk till lite nĂ€r du handlar. Om det kommer tio personer behöver det inte finnas tio portioner av alla rĂ€tter, det blir lĂ€tt onödigt mycket mat, sĂ€ger Ă sa BrugĂ„rd Konde.
ââStĂ€ll fram lite i taget. Försök att ta vara pĂ„ resterna och frys in dem direkt, vĂ€nta inte flera dagar tills det börjar bli dĂ„ligt. AnvĂ€nd fantasin och förvandla maten till andra rĂ€tter.