Choklad hÄller bra lÄngt efter bÀst före-datum, ÀndÄ nöjer sig en tredjedel med att titta pÄ datumet för att avgöra om den Àr Àtbar, visar en undersökning Kantar gjort Ät matsvinnsappen Too good to go.
NÀstan tvÄ av tre smakar pÄ chokladen.
ââPĂ„ choklad kan det finnas avvikelser rent kosmetiskt, en vit hinna, som gör att den inte ser god ut. DĂ„ uppmanar vi att lukta och smaka och Ă€r den inte okej sĂ„ kĂ€nner man det, sĂ€ger Sverigechefen Sofia Edholm.
Torrt och svalt
Choklad utan fyllning och tillsatser hÄller sig i minst ett Är om den förvaras rÀtt. Ju fÀrre tillsatser och ju högre kakaohalt den har, ju lÀngre hÄller den.
Hur förvarar man dÄ chokladen bÀst? 31 procent vill ha den i kylskÄpet, men det Àr inte bÀsta stÀllet.
ââFörvara den torrt och svalt, mellan 15â20 grader och flytta den inte mellan olika temperaturer.
21 procent svarade att de slĂ€nger chokladen om den har en vit hinna â helt i onödan. Det vita Ă€r inte mögel som mĂ„nga tror, utan fett- eller sockerblomning som uppstĂ„r om chokladen utsatts för olika temperaturer eller blivit fuktig.
ââDet har vĂ€ldigt lite pĂ„verkan pĂ„ kvaliteten utan Ă€r mer nĂ„got som kanske inte ser sĂ„ trevligt ut.
AnvÀnd i matlagning
Tycker man att det vita ser oaptitligt ut ger Sofia Edholm rÄdet att anvÀnda chokladen i till exempel bakning eller smÀlta och göra annat godis.
Samma gÀller för pÄskharar och Àgg i choklad. De Àr dyra precis före pÄsk men hamnar sedan i reakorgarna.
ââDet smakar ju lika gott nĂ€r det Ă€r en kanin som en chokladkaka. Men tycker man inte att det kĂ€nns sĂ„ roligt med formen kan man till exempel göra chokladmousse eller en chokladsĂ„s.
Sedan mars förra Äret har chokladen blivit 28,9 procent dyrare, enligt SCB.