Chokladen hÄller lÀngre Àn du tror

Hör du till dem som tror att chokladen blivit dĂ„lig nĂ€r den fĂ„tt en vit hinna? DĂ„ har du fel – men Ă€r inte ensam.

Hur lÀnge kan man Àta chokladen egentligen? Arkivbild.

Hur lÀnge kan man Àta chokladen egentligen? Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Livsmedel2025-04-19 12:30

Choklad hÄller bra lÄngt efter bÀst före-datum, ÀndÄ nöjer sig en tredjedel med att titta pÄ datumet för att avgöra om den Àr Àtbar, visar en undersökning Kantar gjort Ät matsvinnsappen Too good to go.

NÀstan tvÄ av tre smakar pÄ chokladen.

– PĂ„ choklad kan det finnas avvikelser rent kosmetiskt, en vit hinna, som gör att den inte ser god ut. DĂ„ uppmanar vi att lukta och smaka och Ă€r den inte okej sĂ„ kĂ€nner man det, sĂ€ger Sverigechefen Sofia Edholm.

Torrt och svalt

Choklad utan fyllning och tillsatser hÄller sig i minst ett Är om den förvaras rÀtt. Ju fÀrre tillsatser och ju högre kakaohalt den har, ju lÀngre hÄller den.

Hur förvarar man dÄ chokladen bÀst? 31 procent vill ha den i kylskÄpet, men det Àr inte bÀsta stÀllet.

– Förvara den torrt och svalt, mellan 15–20 grader och flytta den inte mellan olika temperaturer.

21 procent svarade att de slĂ€nger chokladen om den har en vit hinna – helt i onödan. Det vita Ă€r inte mögel som mĂ„nga tror, utan fett- eller sockerblomning som uppstĂ„r om chokladen utsatts för olika temperaturer eller blivit fuktig.

– Det har vĂ€ldigt lite pĂ„verkan pĂ„ kvaliteten utan Ă€r mer nĂ„got som kanske inte ser sĂ„ trevligt ut.

AnvÀnd i matlagning

Tycker man att det vita ser oaptitligt ut ger Sofia Edholm rÄdet att anvÀnda chokladen i till exempel bakning eller smÀlta och göra annat godis.

Samma gÀller för pÄskharar och Àgg i choklad. De Àr dyra precis före pÄsk men hamnar sedan i reakorgarna.

– Det smakar ju lika gott nĂ€r det Ă€r en kanin som en chokladkaka. Men tycker man inte att det kĂ€nns sĂ„ roligt med formen kan man till exempel göra chokladmousse eller en chokladsĂ„s.

Sedan mars förra Äret har chokladen blivit 28,9 procent dyrare, enligt SCB.

Fakta: SÄ gör vi med chokladen

64 procent svarar att de smakar pÄ chokladen för att avgöra om den Àr Àtbar eller inte. 32 procent tittar pÄ bÀst före-datum.

21 procent slÀnger chokladen om den fÄtt en vit hinna. 44 procent Àter den ÀndÄ.

54 procent förvarar sin choklad i skafferiet, 31 lÀgger den i kylskÄpet och 9 procent lÄter den ligga framme.

Trots de höga chokladpriserna svarar 52 procent att de kommer att köpa lika mycket choklad som de brukar i pÄsk. 30 procent uppger att de kommer att köpa mindre och 5 procent köper ingen choklad alls pÄ grund av priset.

Undersökningen genomfördes av Kantar Media under perioden 28–30 mars 2025. Totalt intervjuades 1 050 personer i Ă„ldern 18–79 Ă„r.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!