Enligt en rapport från forskningsinstitutet Rise, framtagen på uppdrag av Jordbruksverket, har svenskarnas konsumtion av så kallad sjömat minskat.
2023 åt en genomsnittlig svensk 1,6 portioner sjömat – ett samlingsnamn för alla för människan ätbara djur och växter som lever under vatten, exempelvis fisk, skaldjur och tång – per vecka. Det ska jämföras med 2019 då motsvarande rapport visade på 1,9 portioner per person och vecka.
I rapporten noteras också att svenskarna generellt konsumerar ett fåtal arter.
"2023 stod tio arter för hela 77 procent av konsumtionen. Den stora favoriten var lax, följt av sill/strömming, räkor och torsk", säger Anna Axelsson, som är projektledare på Rise och en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.
Vikten av att äta sjömat framhålls ofta, då det är en viktig källa till exempelvis vitamin D, omega-3 och B12. Och Livsmedelsverket förordar alltså att man ska äta 2–3 portioner fisk och skaldjur – eller annat från kategorin sjömat – per vecka.
I rapporten framgår att nästan 75 procent av sjömaten svenskarna konsumerar är importerad. En signal om att den svenska produktionen måste öka.
"Det går också i linje med den nya nationella livsmedelsstrategin som lyfter behovet av en ökad inhemsk livsmedelsproduktion för bättre beredskap och självförsörjning", säger Anna Axelsson.