Vegetarisk lasagne
För 4 portioner, 60 minuter
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zucchini
2 msk olivolja
150 g skogschampinjoner
1 burk, 400 g, krossade tomater
1 burk, 400 g, konserverade körsbÀrstomater
2 tsk sambal oelek
3 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
300 g lasagneplattor
BéchamelsÄs:
4 msk smör
6 msk vetemjöl
8 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Topping:
1 dl riven lagrad ost
Garnering:
grillad tomatkvist
basilika
Gör sÄ hÀr:
1. TÀrna löken. Finhacka vitlöken. Ansa, kÀrna ur och tÀrna paprikorna. Ansa och tÀrna zucchinin.
2. Hetta upp olivoljan i en rymlig stekgryta och frÀs grönsakerna blanka utan att de fÄr fÀrg. Kvarta svampen och lÄt frÀsa med i ett par minuter. TillsÀtt krossade tomater, körsbÀrstomater, tomatpuré och sambal oelek samt salt och peppar. LÄt puttra pÄ svag vÀrme i cirka 15 minuter.
3. SmÀlt smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ned mjölet sÄ att sÄsen blir slÀt. TillsÀtt mjölk. Rör hela tiden i bottnen och lÄt sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Varva lasagneplattor, béchamelsÄs och grönsakssÄs i en smord eldfast form. Det översta lagret skall vara lasagneplattor och dÀrefter béchamelsÄs. Avsluta med att strö över riven ost. Placera en kvist cocktailtomater överst. GrÀdda strax under ugnens mitt i cirka 20 minuter eller tills lasagnen fÄtt fin fÀrg. Garnera med basilika.