Grön lasagne

Lasagne Àr perfekt vardagsmat. Den kan förberedas i god tid. Ta vara pÄ sommarens grönsaker i en rÀtt som gör sig klar helt sjÀlv.

Sommarens hÀrliga grönsaker fÄr bli en mÀttande gratÀng.

Sommarens hÀrliga grönsaker fÄr bli en mÀttande gratÀng.

Foto: Johan Nilsson/TT

Mat & dryck2020-09-07 08:35

Vegetarisk lasagne

För 4 portioner, 60 minuter

2 rödlökar

3 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 gul paprika

1 zucchini

2 msk olivolja

150 g skogschampinjoner

1 burk, 400 g, krossade tomater

1 burk, 400 g, konserverade körsbÀrstomater

2 tsk sambal oelek

3 msk tomatpuré

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

300 g lasagneplattor

BéchamelsÄs:

4 msk smör

6 msk vetemjöl

8 dl mjölk

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Topping:

1 dl riven lagrad ost

Garnering:

grillad tomatkvist

basilika

Gör sÄ hÀr:

1. TÀrna löken. Finhacka vitlöken. Ansa, kÀrna ur och tÀrna paprikorna. Ansa och tÀrna zucchinin.

2. Hetta upp olivoljan i en rymlig stekgryta och frÀs grönsakerna blanka utan att de fÄr fÀrg. Kvarta svampen och lÄt frÀsa med i ett par minuter. TillsÀtt krossade tomater, körsbÀrstomater, tomatpuré och sambal oelek samt salt och peppar. LÄt puttra pÄ svag vÀrme i cirka 15 minuter.

3. SmÀlt smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ned mjölet sÄ att sÄsen blir slÀt. TillsÀtt mjölk. Rör hela tiden i bottnen och lÄt sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Varva lasagneplattor, béchamelsÄs och grönsakssÄs i en smord eldfast form. Det översta lagret skall vara lasagneplattor och dÀrefter béchamelsÄs. Avsluta med att strö över riven ost. Placera en kvist cocktailtomater överst. GrÀdda strax under ugnens mitt i cirka 20 minuter eller tills lasagnen fÄtt fin fÀrg. Garnera med basilika.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!