Sommaren har varit relativt sval hittills men nÀr rötmÄnaden stÄr för dörren Àr det inte lÀge att slappna av. VÀrme och luftfuktighet bidrar till att bakterierna stortrivs.
ââHistoriskt sett brukar det vara i slutet av sommaren som vi ser en ökning av antalet magsjukefall till följd av matförgiftning, sĂ€ger Ă sa Rosengren.
Magsjukerisk
BakteriehÀrdarna kan göra att maten blir dÄlig snabbare Àn vanligt och att man kan bli magförgiftad av mat som stÄtt framme för lÀnge.
ââHar man en buffĂ© hemma Ă€r det viktigt att se till att den maten som ska vara kall Ă€r kall och maten som Ă€r varm hĂ„ller sig varm. Det Ă€r nĂ€r maten Ă€r nĂ€ra 37 grader som det bildas mĂ„nga bakterier som vi blir sjuka av, sĂ€ger Ă sa Rosengren.
Hon tipsar om att tÀnka extra mycket pÄ hur man förvarar maten och att man ser till att den snabbt kommer i kylskÄp efter handlingen pÄ affÀren. Dessutom Àr det viktigt att tÀnka pÄ att vara renlig vid hanteringen av rÄtt kött. Livsmedel som syltas, saltas och sötas Àr bÀttre att vÀlja vid till exempel en buffé eller picknick.
ââHĂ„rt saltade charkuteriprodukter eller sötade marmelader har konserverande ingredienser. Picklad mat har generellt en lĂ€ngre hĂ„llbarhet Ă€n till exempel fĂ€rsk fisk, sĂ€ger Ă sa Rosengren.
Ăkad medvetenhet
Hon menar att det faktum att vi fokuserar mycket pÄ handhygien under coronapandemin kan komma att spela in i antalet matförgiftningar till följd av bakterier.
ââJag tror absolut det kan pĂ„verka, vi har fĂ„tt en helt annan medvetenhet av handhygien och det Ă€r bra bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller corona och magsjuka, sĂ€ger Ă sa Rosengren.