SÄ slipper du matförgiftning under rötmÄnaden

Under högsommarens fukt och vĂ€rme trivs bakterier och mögel som bĂ€st och det finns risk att fler insjuknar i magsjuka. Men en ökad medvetenhet om handhygien under coronapandemin kan komma att bromsa antalet fall nĂ„got, tror Åsa Rosengren, mikrobiolog pĂ„ Livsmedelsverket.

Under rötmÄnaden kan livsmedel mögla snabbare pÄ grund av vÀrme och hög luftfuktighet. Arkivbild.

Under rötmÄnaden kan livsmedel mögla snabbare pÄ grund av vÀrme och hög luftfuktighet. Arkivbild.

Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Mat & dryck2020-08-03 21:30

Sommaren har varit relativt sval hittills men nÀr rötmÄnaden stÄr för dörren Àr det inte lÀge att slappna av. VÀrme och luftfuktighet bidrar till att bakterierna stortrivs.

– Historiskt sett brukar det vara i slutet av sommaren som vi ser en ökning av antalet magsjukefall till följd av matförgiftning, sĂ€ger Åsa Rosengren.

Magsjukerisk

BakteriehÀrdarna kan göra att maten blir dÄlig snabbare Àn vanligt och att man kan bli magförgiftad av mat som stÄtt framme för lÀnge.

– Har man en buffĂ© hemma Ă€r det viktigt att se till att den maten som ska vara kall Ă€r kall och maten som Ă€r varm hĂ„ller sig varm. Det Ă€r nĂ€r maten Ă€r nĂ€ra 37 grader som det bildas mĂ„nga bakterier som vi blir sjuka av, sĂ€ger Åsa Rosengren.

Hon tipsar om att tÀnka extra mycket pÄ hur man förvarar maten och att man ser till att den snabbt kommer i kylskÄp efter handlingen pÄ affÀren. Dessutom Àr det viktigt att tÀnka pÄ att vara renlig vid hanteringen av rÄtt kött. Livsmedel som syltas, saltas och sötas Àr bÀttre att vÀlja vid till exempel en buffé eller picknick.

– HĂ„rt saltade charkuteriprodukter eller sötade marmelader har konserverande ingredienser. Picklad mat har generellt en lĂ€ngre hĂ„llbarhet Ă€n till exempel fĂ€rsk fisk, sĂ€ger Åsa Rosengren.

Ökad medvetenhet

Hon menar att det faktum att vi fokuserar mycket pÄ handhygien under coronapandemin kan komma att spela in i antalet matförgiftningar till följd av bakterier.

– Jag tror absolut det kan pĂ„verka, vi har fĂ„tt en helt annan medvetenhet av handhygien och det Ă€r bra bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller corona och magsjuka, sĂ€ger Åsa Rosengren.

Fakta: Att tÀnka pÄ under rötmÄnaden

Bakterier och mögel trivs bÀst nÀr det Àr varmt och fuktigt, det gÀller oavsett vilken tid det Àr pÄ Äret men slutet av juli brukar traditionellt markera rötmÄnadens start. Livsmedelsverket listar ett antal rÄd som Àr bra att ta till sig under perioden.

Planera dina matinköp sÄ slipper du matsvinn under rötmÄnaden. Frukt och bröd möglar snabbt, köp inte mer frukt Àn du kan Àta upp och sÀtt in brödet i frysen.

HÄll maten kall nÀr du fraktar den frÄn affÀren och hem.

Se till att ha rÀtt temperatur i kylskÄpet, + 4 rekommenderas.

StÀll in mat som behöver kylas direkt i kylskÄpet nÀr du kommer hem.

TvÀtta hÀnderna innan du lagar eller Àter mat och efter att du hanterat rÄtt kött eller kyckling.

AnvÀnd rena redskap i köket och diska knivar och skÀrbrÀdor noga nÀr du skurit rÄtt kött och kyckling.

Om du har matsÀck med dig pÄ utflykt Àr det bra att ha med kylklampar eller kylvÀska för att hÄlla maten kall.

KĂ€lla: Livsmedelsverket.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!