Omkomna i hissolycka hedrades med tyst minut

På måndagen hedrades de omkomna i den allvarliga hissolyckan i Sundbyberg med en tyst minut på landets byggarbetsplatser. –Vi ville hedra de omkomna och de anhöriga, som går en hemsk jul till mötes, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Byggnadsarbetare på en arbetsplats i Solna håller en tyst minut för de omkomna i hissolyckan på en byggarbetsplats i Sundbyberg.

Byggnadsarbetare på en arbetsplats i Solna håller en tyst minut för de omkomna i hissolyckan på en byggarbetsplats i Sundbyberg.

Foto: Anders Wiklund/TT

Olyckor2023-12-18 12:12

Det var fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen som uppmanat till en tyst minut på måndagsförmiddagen.

Utöver hissolyckan den 11 december som krävde fem liv dog en man i 60-årsåldern i en kranolycka på Northvolt i Skellefteå på torsdagen.

Klockan halv tio stannade arbetet på en byggarbetsplats i Solna. Deltog gjorde bland andra Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm som kallar den senaste veckans dödsolyckor det hemskaste han varit med om i sitt yrkesliv.

– Det var en känslomässig minut tillsammans med byggarbetare på plats. De senaste dagarna har jag pratat med väldigt många anhöriga som undrar hur det har kunnat bli så här, säger han.

Över 60 döda på jobbet

Den 11 december rasade en bygghiss 20 meter på en byggarbetsplats i Sundbyberg. Fem personer omkom. Ytterligare två personer undgick att följa med hissen i raset, den ena genom att hoppa.

Händelsen utreds av både polisen och Statens haverikommission.

Ännu en dödlig arbetsplatsolycka inträffade på fredagen utanför Örnsköldsvik, där en ung man dog sedan hans grävmaskin gått genom isen. Hittills i år har 60 personer dött på jobbet.

– Att en byggnadsarbetare i månaden får sätta livet till är helt oacceptabelt. Hade det handlat om läkare eller poliser så hade det varit en kriskommission på plats för länge sedan. Den har vi efterlyst länge.

Kräver mer pengar

En viktig del i Arbetsmiljöverkets arbete med att minska risken för arbetsplatsolyckor är oanmälda inspektioner. SVT rapporterade i helgen om sparkrav som tvingat myndigheten att stoppa en planerad nyrekrytering av drygt 25 inspektörer. Detta samtidigt som dödsolyckorna är fler än på över tio år.

Johan Lindholm är starkt kritisk till att myndigheten inte får mer resurser.

– De måste tillskjutas mer medel för att kunna lägga mer tid på att vara ute på arbetsplatserna i form av oanmälda besök. De måste också få möjlighet att lägga sanktion på plats när man ser att saker och ting händer. Så är det inte i dag.

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i samband med måndagens tysta minut i Solna.
Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i samband med måndagens tysta minut i Solna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!