Hon tar över Migrationsverket

Regeringen utser Maria Mindhammar till ny generaldirektör för Migrationsverket. Hon tillträder i september och har ett förordnande på sex år. –Jag är och har alltid varit en opolitisk tjänsteman, säger hon.

Maria Mindhammar tillträder i september.

Maria Mindhammar tillträder i september.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2023-08-30 09:05

Maria Mindhammar är just nu generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon har en domarbakgrund och är jurist i botten.

Hon behövde tänka till noga innan hon tackade ja till jobbet.

– Det har fått ta sin tid, för jag trivs bra på Arbetsförmedlingen, säger hon.

"Asylaktivister"

I februari meddelade regeringen att den tidigare generaldirektören Mikael Ribbenvik inte skulle få förlängt förordnande och att han skulle sluta den sista maj i år.

Strax efter beskedet gick Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder ut och skrev att det var dags att rensa bort "asylaktivister" från verket.

Mindhammar anser att vissa politiker politiserat statstjänstemannarollen.

– Det tycker jag definitivt, tillsammans med media och även medborgare skulle jag vilja säga.

Som tjänsteman vill hon inte yttra sig om regeringens "paradigmskifte" inom migrationspolitiken.

– Jag har min rösträtt på valdagen och den använder jag. Jag kommer att gå in med ett öppet sinne och göra det så bra som möjligt på Migrationsverket.

Godkänd av SD?

På frågan om regeringen förankrat tillsättandet med SD så säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) att det är regeringen som har utnämningsmakten, att hon skötte rekryteringen och ställde frågan till Maria Mindhammar.

– Men det är klart att med tanke på hur stor del av Tidöavtalet som ska förverkligas genom Migrationsverket så har jag varit mån om att samtliga partier som står bakom Tidöavtalet känner förtroende för den nya ledningen, säger Stenergard.

Malmer Stenergard understryker också att myndigheten har påverkats hårt av flyktingkrisen 2015, pandemin, kriget i Ukraina och andra stora omvärldshändelser.

Asylärenden, visering och medborgarskap är några av uppgifterna som myndigheten hanterar. Sedan 2015 har tyngdpunkten rört sig från asylansökningar till områden som förvar och återvändande, fortsätter hon.

– Migrationsverket är en av de mest centrala aktörerna för att förverkliga de migrationspolitiska målsättningarna som beslutats av riksdag och regering, säger Stenergard.

"Driva förändring"

Därmed är det inte sagt att den nya generaldirektören står bakom regeringens migrationspolitik.

– Det handlar inte om det. Regeringsformen säger att de rekryteringar som görs ska göras baserat på förtjänst och skicklighet, det har överhuvudtaget inte förekommit några diskussioner om det, säger Stenergard.

Hon ville ha en person med solid bakgrund och stor erfarenhet att leda inom offentlig förvaltning.

– En person som kan driva förändring på ett framgångsrikt sätt, säger migrationsministern.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) presenterar Maria Mindhammar som ny generaldirektör för Migrationsverket vid en pressträff på onsdagen.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) presenterar Maria Mindhammar som ny generaldirektör för Migrationsverket vid en pressträff på onsdagen.
Fakta: Maria Mindhammar

Den 60-åriga juristen Maria Mindhammar har utsetts till ny generaldirektör för Migrationsverket. Hon lämnar därmed sin tjänst som generaldirektör för Arbetsförmedlingen som hon haft sedan 2019.

Hon har tidigare bland annat varit regionskattechef på Skatteverket, kronodirektör på Kronofogdemyndigheten och regionchef på Skolverket.

Maria Mindhammar är även hovrättsassessor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!