Kristersson om Natobeslutet: "Vi kommer hem"

Statsminister Ulf Kristersson (M) konstaterar att Sverige lämnar 200 år av alliansfrihet bakom sig. –Vi kommer nu hem till ett stort antal demokratiers samarbete för fred och frihet, säger han.

Statsminister Ulf Kristersson (M) håller pressträff i Rosenbad efter att det ungerska parlamentet röstat ja till att Sverige blir ny Natomedlem.

Statsminister Ulf Kristersson (M) håller pressträff i Rosenbad efter att det ungerska parlamentet röstat ja till att Sverige blir ny Natomedlem.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Politik2024-02-26 19:18

Efter det ungerska parlamentets beslut att säga ja till Sverige i Nato kallade Kristersson till presskonferens.

– Det har varit en bra dag för Sverige och svensk säkerhet, säger Kristersson.

Han beskriver det som att Sverige nu kommer hem till ett samarbete med ett stort antal demokratier och tillägger att de nordiska länderna för första gången i modern tid ingår i samma allians.

Några steg återstår innan Sverige formellt är Natomedlem och Kristersson kan ännu inte ge besked om vilken dag det sker. Han tänker heller inte fira förrän allt är klart.

Efter att Ungern skickat in sitt beslut till Washington, ska Sverige skicka in sina anslutningsdokument med kurir till den amerikanska huvudstaden.

– Sen åker vi till Bryssel för att hissa flaggorna, säger Kristersson.

"En farlig tid"

Han fick på presskonferens frågan vilken reaktion han förväntar sig från Ryssland efter att svenskt Natomedlemskap i praktiken är klart.

– När det gäller Ryssland är det enda vi kan förvänta oss att de gillar inte att Sverige blir Natomedlem, säger Kristersson.

– Vad de i övrigt gör, kan vi inte veta. Vi är beredda på alla möjliga saker.

Kristersson får frågan om man kan andas ut nu, när den riskfyllda perioden mellan Natoansökan och Natomedlemskap snart är över.

– Det här är en farlig tid, låt oss inte tro något annat.

Men han pekar på att redan de säkerhetsgarantier Sverige fick av andra länder när Natoansökan lämnades in gjorde oss säkrare.

"Måste anpassa sig"

Kristersson kommenterar också Natokritikers oro för att Sverige nu kan dras in i andra Natoländers krig och att svensk utrikespolitik kan bli försiktigare när det till exempel gäller att stå upp för mänskliga rättigheter.

– Jag tror inte att vår förmåga att medla eller delta internationellt förändras nämnvärt, säger han.

– Vi ska inte sluta önska en bättre värld, men vi måste ibland inse att världen ser ut som den gör och att Sverige måste anpassa sig till världens realiteter. Ett sätt att göra det är att försvara oss tillsammans med andra.

Bland Natokritikerna finns de som är oroade för kärnvapen på svensk mark.

– Vi gör, och har gjort hela tiden, ett tydligt eget uttalande om att vi ser inga behov av permanent trupp eller kärnvapen på svensk mark i fredstid, säger Kristersson

– Det respekteras fullt ut av andra Natoländer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!