Kungaparet och Kristersson till påvens begravning

Kungen, drottningen, statsminister Ulf Kristersson (M) och ärkebiskop Martin Modéus kommer att delta vid påve Franciskus begravning på lördag.
–Det är naturligt att vara med och hedra honom, säger Kristersson.

Kungaparet, Vatikanen och Ulf Kristersson.

Kungaparet, Vatikanen och Ulf Kristersson.

Foto: Alessandra Tarantino/AP/ Fredrik Sandberg, Kicki Nilsson/TT

Politik2025-04-23 11:06

Begravningsceremonin äger rum i Peterskyrkan i Rom. Efter ceremonin på Petersplatsen, som inleds klockan 10 på förmiddagen, kommer påve Franciskus stoft att tas in i Peterskyrkan.

– Det är en väldigt stor händelse på olika sätt, framför allt för nästan en och en halv miljarder katoliker världen över så är det en otroligt viktig ledare som har lämnat oss. En moralisk gestalt som väldigt ofta har understrukit vikten av mänsklig värdighet, hjälpa fattiga och stå upp för viktiga värderingar, säger Ulf Kristersson.

Flera ledare deltar

Därefter transporteras kistan till kyrkan Santa Maria Maggiore i Rom, den plats där påven ville bli jordfäst.

Ett stort antal stats- och regeringschefer samt flera kungligheter har sedan tidigare meddelat att de deltar i begravningsceremonin. Bland annat USA:s presidentpar Donald och Melania Trump, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Frankrikes president Emmanuel Macron. Spaniens kung Felipe och drottning Letizia, liksom Storbritanniens prins William, “på uppdrag” av kung Charles, ska också närvara.

"Naturligt"

Kristersson undersöker om det kan bli aktuellt med andra möten i anslutning till begravningen. Han säger också att människor i Sverige kan ha väldigt olika relationer till påven.

– De flesta i Sverige är inte katoliker även om 130 000 personer i Sverige är katoliker, så det är naturligt att vara med och hedra honom.

En som redan upplevt en påvebegravning på plats var dåvarande statsminister Göran Persson som närvarade 2005 när Johannes Paulus II fördes till sista vilan.

– Vi följer den linje som lagts och dessutom är det ju, tycker jag, en händelse som är av historisk vikt och betydelse och dessutom en person som det finns anledning att visa respekt och uppskattning för genom att på plats delta, sade Persson då.

Fakta: Påve Franciskus

Katolikerna ser påven som kyrkans överhuvud och samtidigt Jesus ställföreträdare på jorden.

Påven Franciskus föddes som Jorge Mario Bergoglio den 17 december 1936 i Buenos Aires. Hans föräldrar var italienska invandrare. Bergoglio utbildade sig till kemist och läste också litteraturvetenskap och psykologi.

Han prästvigdes som jesuitpräst 1969 och blev senare ärkebiskop i Buenos Aires, innan han valdes till påve den 13 mars 2013.

Namnet Franciskus tog han efter helgonet Franciskus av Assisi. Denne var en italiensk ordensman och grundare av Franciskanorden som bland annat ägnade sig åt vård av spetälska och fattiga samt reformerade kyrkan. Han fick också en kallelse om att leva utan ägodelar och utan fast bostad.

Påven avled den 21 april 2025 av en stroke som ledde till koma och hjärtsvikt.

Källor: Katolska kyrkan och Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!