Myndigheter saknar teknik – kan inte dela data

Myndigheter saknar i dag tekniken för att dela data med varandra. Nu ska det förändras. –Det måste kunna ske inte bara från människa till människa utan från maskin till maskin, säger utredaren Erik Janzon.

Civilminister Erik Slottner (KD) under en pressträff där utredningen rörande datadelning mellan myndigheter presenteras.

Civilminister Erik Slottner (KD) under en pressträff där utredningen rörande datadelning mellan myndigheter presenteras.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Politik2023-12-18 13:06

Brottsbekämpning är ett område som skulle kunna gynnas av effektivare delning av data, men även klimatområdet och inom sjukvården, enligt Erik Janzon.

Tanken är att samma begrepp och standarder ska används hos alla myndigheter. Då kan informationen även användas för att mata artificiell intelligens, AI.

Delning av data

Utredningen handlar om hur delningen av data ska kunna gå till rent tekniskt. I andra pågående utredningar analyseras vilken information som ska få delas, vilket kräver ytterligare lagändringar.

Hur kan ni garantera att delningarna av data mellan myndigheter inte används till övervakning av människor om vi skulle få en auktoritär regering?

– Det är väldigt svårt att garantera så klart. Men å andra sidan skulle Sverige ha oturen att någon gång få en auktoritär regering skulle den auktoritära regimen den dagen kunna skapa lagstiftning som gör det möjligt att dela data, säger civilminister Erik Slottner (KD) och tillägger:

– Vi har många lagstiftningar nu för att skydda data och upprätthålla integriteten. Det är jätteviktigt att det finns på plats.

Identiteter röjs

37 procent av dem som lever med skyddad identitet får den röjd av myndigheter, visar en färsk rapport från Skatteverket. Men om myndigheternas data blev mer standardiserad, på det sätt som föreslås i utredningen, skulle risken för sådana manuella fel minska, anser Erik Janzon, som lämnade över sin utredning på måndagen.

Politikernas mål borde vara att senast år 2030 ha ett system på plats som kan dela den den mest angelägna datan, föreslås i utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!