PĂ„ tisdagskvĂ€llen kliver inspektören Pia Holmström in pĂ„ Beirut CafĂ© i Ăstermalms saluhall. Med sig har hon bĂ„de socialministern och Stockholms finansborgarrĂ„d Anna König Jerlmyr (M). Ăgaren Elias Karroum svarar pĂ„ inspektörens frĂ„gor om hur restaurangen hanterar coronasituationen och och rekommendationer avseende trĂ€ngsel.
â Verksamhetsutövaren har vidtagit de Ă„tgĂ€rder som behövs för att kunna förhindra smittspridning av covid-19, konstaterar Pia Holmström, som Ă€r inspektör pĂ„ Stockholms miljöförvaltning.
Vanligast Àr att förvaltningen gör oanmÀlda inspektioner, det vill sÀga knackar pÄ utan förvarning, för att fÄ en mer sannfÀrdig bild av verksamheten.
â Vi har en funktion pĂ„ Stockholms miljöförvaltning dĂ€r man kan lĂ€mna klagomĂ„l. SĂ„ hĂ€r lĂ„ngt har vi fĂ„tt in ungefĂ€r 1 500 klagomĂ„l frĂ„n allmĂ€nheten sedan i mars hĂ€r covid började, sĂ€ger Pia Holmström.
Restaurangen har i stunden inga gÀster, men lokalen Àr lÄngt ifrÄn tom: flera medier, pressekreterare och vakter Àr pÄ plats.
â HĂ„ller man ett avstĂ„nd pĂ„ en meter mellan olika sĂ€llskap sĂ„ Ă€r det okej, sĂ€ger Pia Holmström.
FÄtt stÀnga
KvÀllens inspektion Àr bara en i mÀngden sedan pandemin bröt ut. Och anmÀrkningarna kan tyckas mÄnga: 34 procent av 2 011 inspektioner i Stockholms stad har lett till anmÀrkningar. 20 stycken har fÄtt stÀnga enligt Anna König Jerlmyr.
TT: Har du dragit ned pÄ dina restaurang- och krogbesök sedan pandemin bröt ut?
â TvĂ€rtom. Jag har nog aldrig Ă€tit sĂ„ mycket pĂ„ restaurang som nu för att försöka stötta nĂ€ringen. Jag var senast pĂ„ restaurang i gĂ„r. Det var skönt att se att hĂ€r Ă€r det restaurangĂ€gare som verkligen hĂ„ller sig till rekommendationerna, sĂ€ger hon.
"Har fungerat"
Lena Hallengren berÀttar för TT i samband med inspektionen att hon Àr glad över att sÄ mÄnga restauranger och serveringsstÀllen har kunnat vara öppna, trots den svÄra pandemisituationen.
â Generellt sĂ€tt tycker jag att det har sett ut att fungerar. Vi har ju ocksĂ„ en tillsyn som sedan i somras bedrivs av kommunen. Och man kritiserar verkligen, krĂ€ver Ă„tgĂ€rder och kan i vĂ€rsta fall stĂ€nga stĂ€llen ocksĂ„. Jag tycker att man ska kĂ€nna att man vĂ„gar besöka restauranger som sköter sig, sĂ€ger Hallengren.