Kisa kyrka får kritik i Facebook-gruppen "Debattforum Kinda" sedan pynt tagits bort från minneslunden och gravstenar stolpats upp.

– Kyrkan följer begravningslagstiftningen, förklarar kyrkoherde Magnus Svensson.

Kyrkogårdar är en statlig verksamhet som finansieras med begravningsavgift.

– Vi vill inte ha stolpade gravstenar men det har varit tragiska olyckor där barn dött och det sker många tillbud med gravstenar som inte är förankrade, säger han.

Enligt lagstiftningen ska varje gravsten vara förankrade på ett visst sätt. Egentligen är det gravrättsinnehavaren som ska stå för det, men av säkerhetsskäl ordnar vaktmästarna tillfälliga lösningar.

– Den stora faran är äldre damer som fixar i rabatten och sedan tar tag i gravstenen när de ska resa sig upp. Då har stenen gett efter, säger han.

Under 2018 kommer samtliga gravstenar som inte följer reglerna att stolpas upp.

– Vi har valt en stolpe som vi drar in bakom gravstenen med tunt spännband så att texten fortfarande syns. Det finns ett miljötänk då stolpen ska återanvändas, säger han.

Gravrättsinnehavaren som inte har råd att förankra sin sten kan erbjudas en avbetalningsplan med hjälp av Kisa kyrka.

– Vi har valt fula stolpar så att gravrättsinnehavaren verkligen ser till att säkringen blir gjord, säger han.

Det är olika lagar som gäller för minneslund, askgravplats och gravsten. Pynt är inte tillåtet på de två förstnämnda.

– På Facebook var det hårda beskyllningar om att medarbetarna plockar bort pynt, men det står i lagen så vi är ålagda att ta bort det. Väljer man en askgravplats så får man bara sätta blommor där, säger Magnus Svensson och fortsätter:

– Den som vill ha mycket pynt och fixa och dona på sin gravplats får lösa en vanlig gravplats. Då får man sätta kaniner och duvor och sådant, och då ska det mycket till innan vi har synpunkter.