Miljön inte viktigast på husvagnsmässa

Mått och komfort är tydliga trender på årets mässa för husvagnar och husbilar på Elmia i Jönköping.

Bild: ÅKE KARLSSON

Bild: ÅKE KARLSSON

Foto:

JÖNKÖPING2008-09-11 00:00

Husbilen drar ifrån husvagnen på en mässa som visar mycket nytänkande på mobilt fritidsboende. Men det som saknas är miljöansvaret.

- Det är vår största utmaning att få ner vikten på husvagnarna när bilarnas dragförmåga försämras, säger Bo Karlsson, som är produktansvarig på SoliferPolar.

Allt fler miljöbilar, som tappar i vikt och får svagare motorer, lär komma ut på marknaden inom några år. Det här ställer stora krav på husvagnsbranschen, som måste anpassa sina produkter efter dragbilen.

Ger och tar

- Husvagnsserien i Solifer sparar 3 liter per 100 kilometer jämfört med många konkurrenter därför att vagnarna är så strömlinjeformade. Men det är svårt att få vagnarna lättare eftersom folk ställer krav på komfort och mer utrustning, säger han.

Därför får branschen ge och ta. Försäljningschef Johan Skogeryd på Kabe anser att det man sparar in på vikten går förlorat i nya prylar i husvagnen. Därför är husvagnen lika tung som tidigare.

- Vi ser ingen trend att folk vill ha mindre husvagnar. Tvärtom går det mot större vagnar, det ska vara bra komfort med luftkonditionering och centraldammsugare, ja ofta ska det vara lyxigare än hemma i bostaden.

Detsamma gäller i viss mån husbilarna, men här finns ändå ett mått på hur lång den får vara för att vara attraktiv för en större kundkrets. Längden som gäller är högst åtta meter.

En sådan husbil sökte familjen Erika och Patrick Jernberg med döttrarna Ebba och Maja från Uddevalla när de besökte mässan.

- Vi har en husbil som är 8,70 meter lång, och det är alltid besvärligt att köra och parkera i städer och byar när vi semestrar vid Medelhavet. Därför ska nästa husbil vara omkring 7,5 meter lång, säger Patrick Jernberg.

Intresset för camping började med ett familjetält och sedan följde husvagn och lånad husbil.

Under fyra veckor varje sommar tar familjen husbilen till Italien eller Spanien.

- Under mässan ska vi bestämma vilken husbil vi ska köpa. Men jag har nog redan bestämt mig, säger Patrick.

Någon husbil som kan klassas som miljöfordon finns inte. Här ligger bilindustrin långt före. Turbodieselmotorer med partikelfilter dominerar marknaden, och bränsleförbrukningen ligger snarare över än under en liter per mil.

- Trenden går mot mindre och snålare husbilar. Det finns ett stort miljötänkande bland kunderna, och då måste branschen ta sitt ansvar, säger Torgny Ekman, vd på Östgöta Camping.

Han anser att den största nyheten är att tillverkaren Bürstner inför 5 års fabriksgaranti på nya husbilar. I snitt äger kunden nämligen husbilen i fem år.

- Den stora kundgruppen är 55+ som sålt villan, sommarstugan eller båten och vill ha ett aktivt fritidsliv, säger Torgny Ekman.

Fler köper husbil

Alltfler börjar nu också köpa husbil. Av nyförsäljningen på Östgöta Camping är 60 procent husvagnar och 40 procent husbilar hittills i år.

Husbilarna blir dock bara dyrare med fler innovationer och tekniska lösningar.

Priserna för en vanlig husbil med hyfsad komfort pendlar mellan 450 000 och 650 000 kronor. Men det finns husbilar som är betydligt dyrare.

Adria visar exempelvis en prototyp, Polaris SL, på mässan som kommer att kosta runt 850 000 kronor när den börjar serietillverkas år 2010. Mercedes-chassiet är helt nytt, och kännare anser att det är snyggaste husbilen på mässan.

Montera solceller

- Jag rekommenderar alla som köper husbil att montera solceller med dubbla batterier. Det är en klimatsmart grej, säger Ove Uhrman, som är husbilsspecialist på Adria och själv har byggt tre och ägt ett 20-tal husbilar sedan slutet av 1970-talet.

Nya planlösningar finns i flera nya husbilar, och en nyhet är separata sängar i stället för den traditionella dubbelsängen. Praktiskt för paret som reser tillsammans men inte vill dela säng.

Särbo i husbilen lär säkert anammas av husvagnsfolket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om