Och från att ha varit en iskall fråga utanför länet börjar nu allt fler höja rösterna för att Ostlänken ska bli verklighet.
- Jag tror att vi tar första spadtaget till Ostlänken 2018, säger Anders Ygeman (S), ordförande i trafik- utskottet i Sveriges riksdag.
Bristen på spår är stor i landet och järnvägsspåren utnyttjas till max. Det framgår av den kapacitetsutredning som Trafikverket just nu arbetar med.
En bromsklossTågnätet i Östergötland är en av bromsklossarna och höghastighetsspår som Ostlänken mellan Järna och Linköping skulle avlasta en hel del.
- Jag har svårt att se att gamla spår byggs ut i stället för helt nya höghastighetsspår, Ostlänken måste bli verklighet och det är helt avgörande för ekonomin, säger Anders Ygeman.
Ostlänken är iskall i rege-ringen, tror du att de ändrar sig?
- Ja, det tror jag faktiskt att de gör, jag ser ingen logik i att det inte skulle satsas på Ostlänken, säger Ygeman.
Järnvägsbranschen har påpekat bristen på spår i flera år och det, tillsammans med eftersatt underhåll, gör att problemen kommer att förvärras.
800 miljoner- Den svenska spårkapaciteten har varit i stort sett oförändrad de senaste åren samtidigt som tågtrafiken har ökat markant, säger Pär-Erik Westin på Trafikverket.
Trafikverket har i år fått 800 miljoner kronor av regeringen till drift och underhåll. Men även om mer pengar kommer in så tar det lång tid innan problemen är lösta.
- Det är verkligen akut brist på sträckan mellan Linköping och Norrköping, säger Lena Erixon, ställföreträdande generaldirektör på Trafikverket.