Allt fler äldre dör i fallolyckor

Allt fler gamla männi-skor dör till följd av att de har ramlat. De faller från äppelträdet eller halkar på badrumsmattan. Varje år dör 800 personer över 80 år efter fallolyckor och 25 000 måste vårdas på sjukhus.

KARLSTAD (TT)2002-10-15 04:37

Siffrorna finns i en färsk sammanställning från Räddningsverket. Verkets generaldirektör, Christina Salomonson, vill därför att en särskild delegation bildas för de äldres säkerhet. Deras situation måste studeras för att man ska finna orsakerna till att fallolyckor bland dem är den olyckstyp som ökar, medan dödsfall i andra olyckor minskar.

-- Eftersom andelen äldre i befolkningen fortsätter att öka är det stigande antalet dödsfall oroväckande, säger Christina Salomonson.

För första gången har Räddningsverket gjort samlad statistik över alla typer av olyckor -- som bränder, trafikolyckor, förgiftningar och drunkningar.

Resultatet presenteras i samband med tisdagens invigning av det nya nationella centrum för erfarenhetsåterföring från olyckor som regeringen gett Räddningsverket i uppdrag att inrätta i Karlskoga.

De flesta fallolyckorna bland dessa äldre personer inträffar i hemmet.

Farliga fruktträd

-- En av våra viktigaste uppgifter är att försöka lära äldre hur man förebygger fall, säger Sveriges pensionärsförbunds ordförande Barbro Westerholm till TT.

De gruppförsäkringar som landets fem pensionärsorganisationer har för sina medlemmar visar att olycksriskerna skiftar med årstiderna. På våren lurar farorna vid fönsterputsning och gardinbyten. På sommaren ramlar många ned från tak när de byter takpannor eller vindskivor. Hösten är tiden för fall från fruktträd.

-- Sträck er inte för mycket efter äpplena, uppmanar Barbro Westerholm.

Farliga frakturer

Hon rekommenderar en bra stege och någon som håller i den.

När det blir dags för julstök ska man komma ihåg att sätta fast toppstjärnan medan granen ännu ligger ner.

-- Det finns läkare som säger att en höftfraktur kan vara farligare än cancer för en äldre människa, säger Maj Ader, ansvarig för både förebyggande och registrering av skador i Västra Götalandsregionen.

Maj Ader arbetade tidigare som distriktssköterska och har därför förstahandskunskap om fallolyckor bland äldre. Hon påpekar att särskilt farligt är badrummet. En annan risk är lösa mattor.

För att förebygga olyckor hålls sedan flera år regelbundet kurser för sjukvårdspersonal inom regionen.

-- Många fallolyckor inträffar ju på institutionerna, säger Ader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om