Många av eleverna har ett jobb klart redan före skolavslutningen, andra har ett på gång.

Läraren Inger Carlström berättar att suget efter undersköterskorna har vuxit för varje gång utbildningen anordnats.

– Nu är det nästan ett problem att vi måste bromsa eleverna så att de går klart utbildningen innan de hoppar på ett jobb.

Artikelbild

Inger har sett eleverna utvecklas mycket under de tre terminerna.

– Det är härligt att se hur de blir säkrare på sig själva och stolta över sitt yrke. Det är ju tyvärr inte så högt värderat som det borde vara. Bra omsorg som man mår bra av gör att även den medicinska vården fungerar bättre, säger hon.

Utbildningen är på tre terminer, har uteslutande vårdämnen på schemat och är till för alla över 20 år. I årets kull finns elever från 20 upp till 57 år.

– Det är en stor fördel jämfört med en gymnasieutbildning. Här finns många som har jobbat inom vården och många med en helt annan bakgrund. Vi lär oss väldigt mycket av varandra, säger Hanna Casparsson Björklund, elev och från och med i morgon torsdag färdig undersköterska.

Artikelbild

Hanna är en av tre elever som gjort den fem veckor långa höstpraktiken utomlands, på ett irländskt demensboende.

– Det var intressant att se skillnaderna. Det var gott om personal och mycket aktiviteter för de gamla. Men omsorgen var inte alls individanpassad som i Sverige. Det var in och väcka dem, duscha, klä på och ut i frukostrummet med dem. De gamla fick inte vara med och bestämma och den personliga integriteten var det inte mycket med. Jag skulle hellre bli gammal och dement i Sverige, säger Hanna.

Ulrika Karlsson var också med på Irland. Hon hoppade på vård- och omsorgsutbildningen efter elva år som djurskötare på lantbruk.

– Jag kom till en punkt då jag inte kunde lära mig mer och tyckte att det var dags för ett karriärbyte. Nu känner jag att jag äntligen hamnat helt rätt.

Klasskompisen Lollo Lindh valde utbildningen för att hon räknade med att den skulle ge jobb.

– Sedan upptäckte jag att det var mycket roligare än vad jag trodde. Jag har helt ändrat synsätt på vården.

Teolinda Gustafsson hade redan arbetat flera somrar på ett äldreboende när hon började på skolan.

– I somras var det mycket roligare att jobba, nu när jag hade gått två terminer och lärt mig en massa. Det är ett så tacksamt jobb att vara undersköterska, man känner verkligen att det är meningsfullt.

Efter nyår börjar nästa grupp plugga till undersköterska. Klassen är redan full, så den som vill söka in får vänta till höstterminen 2017.