Lars Rasch och Leif Carlzon skräder inte orden när de kommer till Corren för att berätta att Kopparpartiet kastar in handduken.

– Partiet kommer finnas kvar, men vi kandiderar inte till valet, säger Lars Rasch.

Främsta skälet är den superstarka S+M-majoritet som styrt Åtvidaberg sedan 2007.

Artikelbild

– Vi oppositionspartier har suttit inför tagna beslut. Det spelar ingen roll vad vi tycker om majoriteten bestämt sig för något. Det känns som om ingen lyssnar.

De angriper den politiska organisationen, där en stor kommunstyrelse med flera utskott kommit att ta över en tidigare nämndorganisation.

– Det var bättre med nämnderna. Besluten vara mera förankrade.

Kopparpartiets historia börjar i ett sargat Socialdemokraterna. 1996 tvingade Arbetarekommunen bort sina två starka män från makten. Dåvarande kommunalrådet Evert Johansson och vice ks-ordföranden Lars Rasch avsattes under dramatiska former.

I svallvågorna fördes en svekdebatt. Lars Rasch petades ner den nästkommande på S-listan. När 30 procent av S-väljarna markerade med att personkryssa Rasch valde partiet att bortse från kryssen.

Flera S-politiker visade sitt missnöje genom att gå samman. Inför valet 2002 bildades Kopparpartiet.

– Vi blev andra största parti efter S. Fick åtta av 45 mandat, säger Lars Rasch som blev kommunalråd i en majoritet bestående av sex partier.

Det blev en tid som emellanåt var turbulent, med bland annat avhopp inom koalitionen, politiska vildar och politiskt rävspel. Lars Rasch och Leif Carlzon framhåller helst att Kopparpartiet var med och och inledde den ekonomiska saneringen.

– Men det är S och M som skrutit över sin förträfflighet med ekonomin. Vi började, säger Leif.

Åter till 2014. Två mandatperioder utan inflytande tär på orken. Leif är 73 år och Lars 67.

– Det finns ingen anledning att lägga mer år på politiken. Det hade kanske varit en annan sak om demokratin fungerat, säger de.

I valet 2010 fick Kopparpartiet 436 röster, nästan sex procent av rösterna. Man blev fjärde största parti och har två av 35 mandat i fullmäktige. Bland frågor som drivits finns Bysjöstrand (nej till byggnation), Långbrottsskolan (nej till nedläggning) och skogsförsäljningar (nej till utförsäljning).

Vad tycker ni att de som röstat på er ska rösta på i år?

– Om vi själva visste vad vi skulle rösta på, säger Leif.

– Det är svårt. Idag gäller allt ekonomi, det är inga partier som visar sina ideologier, säger Lars.