Satsningen på skolan har skett på bankens initiativ. I samråd med kommunrepresentanter har Kinda och Ydres behov och önskemål lyfts fram.
– Pengarna går till insatser utöver den kommunala budgeten. Det är första gången vi genomför en utvecklingsinsats riktad till skolan i den här omfattningen, fortsätter Johan Widerström.
Ydre får 300 000 kronor av de 1,2 miljonerna och Kinda får 900 000 kronor.
Varför delar banken ut sådana här summor?
– Samhällsengagemang är en stor del av att vara just sparbank och vi drivs utifrån själva sparbanksidén. Det är inte bara en allmän godhet utan det är en del av att vara sparbank. Vi har inga aktieägare att ta hänsyn till, säger Johan Widerström.
Bankens vinst 2023 var på 96 miljoner kronor. På bankens stämma 2024 togs beslut om att avsätta cirka 5 procent av vinsten till allmännyttiga ändamål, varav "Sparbanksinitiativet" är ett.
– Resterande del av vinsten stannar i banken och säkerställer att banken kan drivas framgångsrikt över lång tid, säger Johan Widerström.
Är det helt oproblematiskt för en kommun att ta emot pengar från Sparbanken på det här sättet?
– Det här ligger utanför kommunens ordinarie budget och ger möjlighet till ett antal specifika insatser. Jag ser inget problem med det. Kommunens åtagande är att genomföra de faktiska insatserna och redovisa till banken. Om insatserna av någon anledning inte genomförs så ska pengarna betalas tillbaka, säger Pia Ragnardotter, kommundirektör i Kinda.
Karl-Johan Sjödin är kommundirektör i Ydre. Han tillägger:
– Det centrala är att båda parter är överens om vad medlen ska användas till. I det här specifika fallet har vi haft en gemensam process som sedan har formaliserats och tydliggjorts i ett avtal. Som kommun behöver vi vara uppmärksamma på att vi inte blir beroende av externa medel för att bedriva våra verksamheter. Externa medel ska användas till sådant som är att betrakta som särskilda, tidsbegränsade satsningar.
Kan vilket företag som helst skänka pengar till en kommun?
– Som kommun måste vi agera objektivt, sakligt och med likställighet. Det innebär att vem som helst, företag, privat- eller juridisk person, kan skänka pengar till en kommun, säger Karl-Johan Sjödin.
Ydre kommun avsätter 160 000 kronor till aktivitetspengar. Där ingår bland annat resor, utflykter och föreningssamarbeten.
– Det här betyder jättemycket, och det känns fint att barnen får vara med och önska, säger Josefine Molinder som är biblioteks- och kulturchef i Ydre kommun.
Pengarna ska bland annat gå till "Fritidsklubben" som arrangerar aktiviteter för barn mellan nio och tolv år.
– Och så blir det kanske några sparkcyklar, säger hon.
450 000 kronor av Kindas belopp ska användas till att rusta skolbiblioteken med nya böcker.
– De här pengarna är tänkta för lässatsningen i Kinda. Alla barn ska berikas med böcker tidigt, säger Susanne Andersson, rektor för förskolorna i Rimforsa.
– Vi satsar också mycket på aktiviteter, som fotboll och bordtennis, tillägger Martina Borg som är rektor Rimforsa skola F-3 och fritidshem Skeppet.
Detta är alltså första gången Kinda-Ydre Sparbank genomför det så kallade "Sparbanksinitiativet". Huruvida det blir fler gånger är enligt Johan Widerström än så länge oklart.