Företaget fortsätter växa – köper upp ännu ett bolag

Ternstedt Invent AB har gjort klart förvärvet av Kinda El & Kylservice. Förvärvet gör att företaget omsätter 250 miljoner kronor.

Conny Johansson, Peter Markovic, Daniel Eskilsson, Peter Stenmark och Sören Eskilsson på Ternstedt Invent.

Conny Johansson, Peter Markovic, Daniel Eskilsson, Peter Stenmark och Sören Eskilsson på Ternstedt Invent.

Foto: Fredrik Palmqvist

Kinda kommun2021-03-02 17:30

Samtal mellan Ternstedt Invent AB och Kinda El & Kylservice har förts sen i somras. Affären gick i lås i måndags, den 1 mars.

– Vi är väldigt glada att ha förvärvat Kinda El & Kylservice, som är ett jättefint litet bolag. De omsätter drygt sex miljoner och har tre anställda, säger Richard Pihl, VD för Ternstedt Invent AB.

Vad händer med de anställda?

– De kommer att börja hos oss. Vi har ganska stort fokus på värmepumpar och vårt största problem för tillfället är att rekrytera bra personal inom det området.

Även Kinda El & Kylservice har haft svårt att rekrytera personal, vilket är något som skulle ha behövts för att företaget skulle fortsätta växa.

– Vi har haft mycket att göra så vi hade varit tvungna att anställa folk och det är inte lätt att hitta folk med kunskap inom kyl- och värmepumpar, säger Sören Eskilsson, som grundade Kinda El & Kylservice 1992.

Hur känns det att bli förvärvad?

– Det är ju mitt livsverk, och Daniel (sonen) har varit med en lång tid också, så det är klart att det känns. Men jag har kommit upp till en bit över pensionsålder, så det var dags nu.

Pandemin hade inget med försäljningen att göra då affärerna har rullat på i princip som vanligt, menar Sören Eskilsson. Hos Ternstedt kände man mer av pandemins effekter. Värst var det förra våren. 

– Vi blev utkastade från lägenheter och industrier. Vi var 25 man ungefär som inte fick jobba. Då var vi tvungna till korttidspermittering. Men allt kom igång igen så vi har valt att betala tillbaka korttidspermitteringarna. Men vi dras fortfarande med hög frånvaro då folk är hemma för att de är försiktiga eller tar hand om sjuka barn, säger Richard Pihl.

undefined
Richard Pihl, VD för Ternstedt Invent AB.

Ternstedt Invent AB startade i Åtvidaberg och finns idag även i Linköping, Rimforsa, Kisa, Västervik och Örebro. I dotterbolagsform bedriver företaget utöver Åtvidabergs Rör AB, Comfort Linköping i Ullstämma. I och med förvärvet av Kinda El & Kylservice omsätter företaget 250 miljoner kronor, enligt Richard Pihl.

– Vi har nog gjort sju-åtta stycken förvärv. De flesta har varit lite mindre bolag. Nylanders VVS och Åtvidabergs rör köpte vi för ett par tre år sen, det är väl våra största förvärv.

Ser ni något tak på hur mycket ni kan förvärva och växa?

– Vi håller alltid ögonen öppna om det är något som kan passa. Vi ser oss som ett regionalt företag med lokal business och ledarskap. 

Den första mars 2021 förvärvades Kinda El & Kylservice av Ternstedt Invent.
Den första mars 2021 förvärvades Kinda El & Kylservice av Ternstedt Invent.
Karta: Industrivägen 4
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!