Under månadens kommunfullmäktige lyftes frågan om Kindas demografi. Det ledde till ordväxling mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
– Jag vill kommentera detta med demografi och kompetensförsörjning, sa Anders Lind (V) efter att alla nämnderna hade presenterat sin årsredovisning.
Han menade vidare att flyktinginvandringen är viktig för Kinda eftersom den bidrar till en ökad befolkning. I norra Sverige har man redan akuta problem med bemanning inom vård- och omsorg.
– Utan dem klarar vi inte kompetensförsörjningen. Vi måste se till att behålla dem i Kinda. Integrationen har två parter – dels dem som ska integreras, men också om oss som samhälle att välkomna dem som kommer till Kinda. Här måste vi tänka till.
Christian Nordin-Olsson höll med om att befolkningsutvecklingen är en framtida utmaning.
– Vi börjar ramla nedanför 10 000 invånare, och det vill vi inte. Tillväxten är viktig för att bibehålla och utveckla välfärden, sa han.
Han menade dock att det inte är flyktinginvandring som är lösningen.
– Vi behöver högkvalificerad arbetskraftsinvandring, flyktinginvandringen är inte vår räddning. Den bidrar istället till konflikter i världen, och V borde bekanta sig med skillnaden mellan flykting- och arbetskraftsinvandring.
Anders Lind begärde replik och sa:
– Det är ju just arbetskraftsinvandringen som ni tillsammans med resten av Tidöpartierna håller på att sabba genom att höja medianlönen för att kunna stanna i Sverige. Uppe i norr finns det hela hemtjänstlag som har blivit utvisade eftersom de inte har tillräcklig inkomst enligt den nya lagstiftningen. Det gör det inte särskilt lätt att få arbetskraftsinvandring.
Christian Nordin-Olsson genmälde:
– Det är den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen vi saknar inom landets gränser för att möta behoven i Sverige idag. Vi behöver ställa högre krav på arbetskraften och inte ta ett stag bort från den verkligheten.
I övrigt beviljades alla nämnderna samt kommunstyrelsen ansvarsfrihet för 2023. Varje år prövar fullmäktige hur styrelse, nämnder och beredningar har utövat sitt ansvar och beslutar om ansvarsfrihet ska beviljas eller inte. Genom ansvarsprövningen uttrycker fullmäktige sin uppfattning om det som har utförts på fullmäktiges uppdrag det gångna året. Ansvarsprövning ska varje år genomföras innan juni månads utgång.