Under vÄren har Landets goda i Kisa utlyst en mattÀvling dÀr recepten eller idéerna ska vara inspirerade av östgötska rÄvaror samtidigt som de gÀrna fÄr spegla mÄngkulturen i lÀnet.
â Vi vill uppmĂ€rksamma alla fina rĂ„varor som finns hĂ€r och samtidigt fĂ„ in stolta traditioner av matlagning frĂ„n andra kulturer, sĂ€ger Pia Tingvall, ordförande för Hela Sverige ska leva Ăstergötland och involverad i Landets goda.
18 receptbidrag skickades in till mattÀvlingen. Förutom att recepten skulle vara inspirerade av lokala rÄvaror fanns ytterligare kriterier för juryn att ta hÀnsyn till.
â Det har varit vĂ€ldigt svĂ„rt att vĂ€lja ut för vi har fĂ„tt mĂ„nga fina bidrag. Men vi tĂ€nkte att det skulle vara sĂ€ljbara produkter som samtidigt Ă€r hĂ€lsosamma och klimatsmarta. GĂ€rna ocksĂ„ att man kan Ă€ta det pĂ„ stĂ„ende fot, sĂ„ kallad "one hand food", som korv med bröd, sĂ€ger Barbro BragĂ©e, ordförande för Kindamat.
Juryn bestod av Barbro Bragée, Andreas Johnsson kökschef pÄ StorgÄrden och Charlotte Rydström frÄn Landets goda. Och de fyra vinnarna frÄn Kinda som utsÄgs, med motivering, Àr:
Lovisa Bergström â "En Ă€rtröra pĂ„ östgötska rĂ„varor inspirerad av mellanösterns hummus."
Cecilia Nord â "Ett enkelt, handvispat smör gjort pĂ„ östgötsk grĂ€dde som Ă€r pĂ„ vĂ€g att gĂ„ ut utvecklas till ett hĂ„llbart och anvĂ€ndbart kryddat smör."
Eve-Mai Vidhall â "Burek â en filodegspaj med rötter i Balkan (obligatorisk nĂ€r nĂ„got ska firas) med östgötsk tvist."
Sohad Abusamra â"Kycklingshawarma, en rĂ€tt med rötter i Palestina pĂ„ ett nytt sĂ€tt. En âtake-awayâ att Ă€ta direkt ur handen."
Utöver Àran vinner vinnarna ett presentkort hos Landets goda. Dessutom ska recepten vidareutvecklas av vinnarna tillsammans med Andreas Johnsson.
â Det har varit vĂ€ldigt inspirerande recept med bĂ„de nya och gamla smaker. Jag har testat lite vad man kan göra för att vidareutveckla rĂ€tterna men det kan bli en utmaning, speciellt med smaker frĂ„n t.ex Mellanöstern som man inte har sĂ„ bra koll pĂ„. Men jag har i alla fall varit och köpt massa kryddor nu som jag aldrig har Ă€gt innan, sĂ€ger Andreas Johnsson.
De fÀrdiga rÀtterna och recepten kommer sen att finnas till försÀljning pÄ Sveriges nationaldag, söndagen den 6 juni.
â Vi tyckte att det var passande med nationaldagen, för hĂ€r kanske vi har nya nationalrĂ€tten, sĂ€ger Charlotte Rydström och ler stort.