Lokala recept prisade – ska utvecklas för försĂ€ljning

Landets goda specerihandel vill lyfta lokala rÄvaror och mÄngkulturen i lÀnet genom en mattÀvling. Fyra personer har nu prisats för sina recept, som ska vidareutvecklas och sÀljas.

Charlotte Rydström (t.v), Pia Tingvall och Barbro Bragée. Pia Tingvall hÄller Àven kocken Andreas Johnssons Zoom-ansikte i famnen.

Charlotte Rydström (t.v), Pia Tingvall och Barbro Bragée. Pia Tingvall hÄller Àven kocken Andreas Johnssons Zoom-ansikte i famnen.

Foto: Fredrik Palmqvist

Kinda kommun2021-04-19 20:00

Under vÄren har Landets goda i Kisa utlyst en mattÀvling dÀr recepten eller idéerna ska vara inspirerade av östgötska rÄvaror samtidigt som de gÀrna fÄr spegla mÄngkulturen i lÀnet.

– Vi vill uppmĂ€rksamma alla fina rĂ„varor som finns hĂ€r och samtidigt fĂ„ in stolta traditioner av matlagning frĂ„n andra kulturer, sĂ€ger Pia Tingvall, ordförande för Hela Sverige ska leva Östergötland och involverad i Landets goda.

18 receptbidrag skickades in till mattÀvlingen. Förutom att recepten skulle vara inspirerade av lokala rÄvaror fanns ytterligare kriterier för juryn att ta hÀnsyn till.

– Det har varit vĂ€ldigt svĂ„rt att vĂ€lja ut för vi har fĂ„tt mĂ„nga fina bidrag. Men vi tĂ€nkte att det skulle vara sĂ€ljbara produkter som samtidigt Ă€r hĂ€lsosamma och klimatsmarta. GĂ€rna ocksĂ„ att man kan Ă€ta det pĂ„ stĂ„ende fot, sĂ„ kallad "one hand food", som korv med bröd, sĂ€ger Barbro BragĂ©e, ordförande för Kindamat.

Juryn bestod av Barbro Bragée, Andreas Johnsson kökschef pÄ StorgÄrden och Charlotte Rydström frÄn Landets goda. Och de fyra vinnarna frÄn Kinda som utsÄgs, med motivering, Àr:

Lovisa Bergström – "En Ă€rtröra pĂ„ östgötska rĂ„varor inspirerad av mellanösterns hummus."
Cecilia Nord – "Ett enkelt, handvispat smör gjort pĂ„ östgötsk grĂ€dde som Ă€r pĂ„ vĂ€g att gĂ„ ut utvecklas till ett hĂ„llbart och anvĂ€ndbart kryddat smör."
Eve-Mai Vidhall – "Burek – en filodegspaj med rötter i Balkan (obligatorisk nĂ€r nĂ„got ska firas) med östgötsk tvist."
Sohad Abusamra –"Kycklingshawarma, en rĂ€tt med rötter i Palestina pĂ„ ett nytt sĂ€tt. En ”take-away” att Ă€ta direkt ur handen."

Utöver Àran vinner vinnarna ett presentkort hos Landets goda. Dessutom ska recepten vidareutvecklas av vinnarna tillsammans med Andreas Johnsson.

– Det har varit vĂ€ldigt inspirerande recept med bĂ„de nya och gamla smaker. Jag har testat lite vad man kan göra för att vidareutveckla rĂ€tterna men det kan bli en utmaning, speciellt med smaker frĂ„n t.ex Mellanöstern som man inte har sĂ„ bra koll pĂ„. Men jag har i alla fall varit och köpt massa kryddor nu som jag aldrig har Ă€gt innan, sĂ€ger Andreas Johnsson.

De fÀrdiga rÀtterna och recepten kommer sen att finnas till försÀljning pÄ Sveriges nationaldag, söndagen den 6 juni.

– Vi tyckte att det var passande med nationaldagen, för hĂ€r kanske vi har nya nationalrĂ€tten, sĂ€ger Charlotte Rydström och ler stort.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!