Tomas och Lotta satsar pÄ biprodukter

Tomas Hellberg blir euforisk varje gÄng han ser bidrottningen. Men hon bör bytas ut vart tredje Är.

Tomas Hellberg och hans hustru Lotta Hellberg hÄller pÄ att utveckla sin företagsidé inom biodling.

Tomas Hellberg och hans hustru Lotta Hellberg hÄller pÄ att utveckla sin företagsidé inom biodling.

Foto: Sofia Wiman

Kinda kommun2024-02-06 05:00

– Tidigare vĂ€xte det massor med brĂ€nnĂ€sslor hĂ€r, nu har vi gjort i ordning det till en Ă€ngsmark dĂ€r det vĂ€xer massor av blommor istĂ€llet. HĂ€r har vi nu sju samhĂ€llen, men tanken Ă€r att vi under kommande sĂ€song ska ha tolv sammanlagt, sĂ€ger Tomas Hellberg som har hĂ„llit pĂ„ med biodling till och frĂ„n sedan 1980-talet.  

Tomas och Lotta Hellberg framför sina bikupor. Vid högsÀsong surrar ungefÀr 80 000 bin omkring dem.  "Jag brukar alltid ta pÄ mig biodlar-outfiten nÀr jag hanterar bina. Man vet aldrig", sÀger Tomas.
Tomas och Lotta Hellberg framför sina bikupor. Vid högsÀsong surrar ungefÀr 80 000 bin omkring dem. "Jag brukar alltid ta pÄ mig biodlar-outfiten nÀr jag hanterar bina. Man vet aldrig", sÀger Tomas.

En fördel nÀr man ska utöka bisamhÀllena Àr att man kan ta ett antal ramar och flytta till nÀsta stÀlle. Om man stÀller alla avlÀggare i samma bigÄrd sÄ flyger alla bina hem till ursprungskupan. De gÄr pÄ drottningens feromoner och dÀrför bör man ha ett par kilometer mellan samhÀllena.

– Jag har alltid varit intresserad av naturen, och en kompis pappa höll pĂ„ med bin. Jag blev vĂ€ldigt intresserad och fick göra min utbildning hos honom, utanför Åtvidaberg. Han var inne pĂ„ nĂ„got som kallas för "sorthonung".

Honung smakar olika beroende pÄ vilken nektar som bina samlat in. Lotta Hellbergs favorit Àr lingonhonung. "Den Àr lite syrlig", berÀttar hon.
Honung smakar olika beroende pÄ vilken nektar som bina samlat in. Lotta Hellbergs favorit Àr lingonhonung. "Den Àr lite syrlig", berÀttar hon.

LÄngt in pÄ 80-talet skickade alla biodlare sin honung till Mantorp och dÀr blandades honungen. Kompisens pappa var en innovatör, menar Tomas Hellberg. Han skilde pÄ till exempel honung frÄn försommaren och sensommaren.

– Om man Ă€r duktig kan man vara Ă€nnu mer specifik, sĂ„ att man fĂ„r till exempel maskroshonung eller ljunghonung eller lindhonung. Minst 50 procent ska vara frĂ„n en specifik blomma. Jag hĂ„ller pĂ„ att utveckla det. Det blir en enorm skillnad i smak, konsistens och fĂ€rg, sĂ€ger Tomas.

Lotta och Tomas Hellberg tÀnker ocksÄ börja tillverka bivaxdukar. "Det mÄste vara bomull i dem, det har jag lÀrt mig", sÀger Lotta.
Lotta och Tomas Hellberg tÀnker ocksÄ börja tillverka bivaxdukar. "Det mÄste vara bomull i dem, det har jag lÀrt mig", sÀger Lotta.

– Min favorit Ă€r lingonhonung som jag smakade nĂ€r vi var pĂ„ en honungsprovning, sĂ€ger hans hustru Lotta Hellberg.

NÀr man slungar honungen Àr den rinnande. NÀr man sedan har fyllt upp den i kÀrl mÄste man röra varje dag för att slÄ sönder kristallerna som bildas, vilket tar olika tid beroende pÄ nektar.

Tomas Hellberg visar upp en vaxplatta.
Tomas Hellberg visar upp en vaxplatta.

– Ljunghonung Ă€r svĂ„r att slunga, den Ă€r som gelĂ©, sĂ€ger Tomas.

Tomas och Lotta berÀttar att intresset för biodling ökar. Det handlar dels om att man vill stötta nÀrproducerat, och dels att man vill stötta sjÀlva pollineringen.

– Förutom honung sĂ„ fĂ„r man vax och pollen. Och pollen Ă€r folk intresserade av, det innehĂ„ller i princip alla vitaminer och mineraler och enzymer frĂ„n bina sjĂ€lva, sĂ€ger Tomas.

Tomas och Lotta Hellberg i det de kallar "slungrummet". HÀr slungas honungen, vaxet smÀlts och pollen sorteras.
Tomas och Lotta Hellberg i det de kallar "slungrummet". HÀr slungas honungen, vaxet smÀlts och pollen sorteras.

– Vax tycker jag Ă€r vĂ€ldigt roligt att jobba med. Vi kallar det för "molijox", sĂ€ger Lotta och skrattar. 

Tomas Ă€r pĂ„ vĂ€g att starta eget som biodlare, och kommer ocksĂ„ att hĂ„lla kurser i biodling. De kommer att vara olika teman, men det övergripande kommer att vara "Året i bigĂ„rden".

Hur ser ett Är i bigÄrden ut?

– Det börjar nu i slutet av februari. DĂ„ tittar man om bina lever och rensar botten. För alla bin överlever inte, sĂ„ Ă€r det. I april börjar drottningen lĂ€gga Ă€gg, och dĂ„ krĂ€vs det massor med foder. DĂ„ kan man behöva stödfodra dem. Om man vill dela pĂ„ samhĂ€llen sĂ„ Ă€r det dags att göra det i maj. Som biodlare vill man förhindra svĂ€rmning, och dĂ„ Ă€r avlĂ€ggare bra. Första veckan i juni Ă€r det dags för slungning. I slutet av augusti tar man sista skörden och ersĂ€tter det med sockerlösning. Sedan vintrar man in bina och lĂ„ter dem vara. Lite tillsyn dĂ„ och dĂ„ bara. 

Tomas Hellberg tittar till bina. "Kylan Àr inga problem, kupan hÄller alltid 30 grader. DÀremot fÄr det inte bli fuktigt, sÄ kupan mÄste ha bra ventilation", berÀttar han.
Tomas Hellberg tittar till bina. "Kylan Àr inga problem, kupan hÄller alltid 30 grader. DÀremot fÄr det inte bli fuktigt, sÄ kupan mÄste ha bra ventilation", berÀttar han.

Medan bina ligger i dvala passar biodlaren pĂ„ att tillverka ramar, sĂ€tta trĂ„d emellan och smĂ€lta pĂ„ en tunn vaxkaka som bina sedan bygger ut. Detta görs i det som paret kallar "slungrummet", och de Ă€r extra stolta över sin hjulslunga. Den slungar horisontalt och tar tolv ramar samtidigt. Denna typ av slunga tillverkas inte lĂ€ngre. 

– Men en del av min affĂ€rsidĂ© Ă€r att börja tillverka dem igen, för de Ă€r sĂ„ himla bra! 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!