Välfärd utan beredskap

Se till att ha ett välfyllt skafferi samt vätska och kontanter. Annars står du dig slätt vid en allvarlig kris.

Hemlandstoner. "Köp svenska varor" sjöng Kerstin Naidu, Bill Brolin och Petter Almlöf.

Hemlandstoner. "Köp svenska varor" sjöng Kerstin Naidu, Bill Brolin och Petter Almlöf.

Foto: Torbjörn Lindqvist

Kinda kommun2017-04-07 05:00

KISA

Graden av självförsörjning i Sverige är den lägsta i Europa och beredskapen vid allvarliga samhällsstörningar är lika med noll.

Det berättade Sven Lindgren, ordförande i Sveriges civilförsvarsförbund, vid Kindamats temakväll i Kuben i Kisa på onsdagen.

En kväll som innehöll både föredrag och paneldebatt, och som säkert fick många i publiken att tänka till. Både en och två gånger.

Faktum är att ett stort elavbrott, en nätattack eller en krigssituation skulle lamslå Sverige inom loppet av några dagar.

– Om landet isoleras klarar vi oss i tio-tolv dygn, sa Sven Lindgren.

Förklaringen är att Sverige saknar beredskapslager för mat och drivmedel. De livsmedelslager som finns ligger hos de stora grossisterna och för att varorna ska nå ut till människor krävs att transporterna fungerar.

Dessutom ligger självförsörjningen runt 50 procent. Det betyder att hälften av alla livsmedel är importerade, vilket riksdagsman Magnus Oscarsson (KD) underströk.

– Varannan tugga vi stoppar i oss kommer från andra länder.

Peter Borring, LRF-ordförande, tog sig för pannan:

– Vi förlitar oss till femtio procent på andra länder.

Han ville vända på kuttingen och pekade på att Sverige har ett globalt ansvar för att föda världen.

– Vi har mark, vatten, hög effektivitet, friska djur och duktiga bönder. Vi har alla möjligheter och vi ligger i framkant. Det gäller bara att ta hand om det.

Magnus Oscarsson berättade att regering och riksdag beslutat att höja självförsörjningen.

– Det är oerhört bra, men vi behöver ha ett mätbart mål också.

Sveriges beredskap monterades ned på 1990-talet. Runt 200 livsmedelslager fanns utspridda över landet i början, men försvann när det kalla kriget upphörde.

Oscarsson jämförde med grannlandet Finland som behållit sin livsmedelsberedskap. Där kan man vid en krissituation vara självförsörjande i ett halvår.

"Är vi då beredda i Kinda?" Det undrade samtalsledare Torbjörn Gustavsson och vände sig till föreläsarna samt till kommunens representanter Staffan Waldau, säkerhetsansvarig, Hans Måhagen (S), kommunalråd, och Anki Bexell, kostansvarig.

Svaret var sällsynt samstämmigt för att komma från en paneldebatt:

"Nej".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om