Då det under måndagen var dags för invigning av AnnaGerdas slinga fanns en förväntansfull skara samlad vid smedjan intill Föllingens strand.

– Redan hösten 2017 påbörjades det kulturella arbetet med att lätta upp stämningen under delar av Östgötaleden i Kinda. Vi vill på detta sätt skapa ett större intresse runt Östgötaleden, den vackra naturen samt för våra lokala författare, och den rika kultur som det finns gott om i Östergötland. Detta kanske lockar ut dem som inte brukar ta del av våra leder och natur i vanliga fall, säger Britt-Louise Nilsson från Region Östergötland.

– Detta med att blanda friskvård med kulturella inslag kommer alla länets 13 kommuner få ta del av. Först ut var Omberg med Ellen Keys slinga och Kinda kommun är nu den andra kommunen där detta skapas. I skarven oktober november vände vi oss till Anna Helldorff och Gerda Antti med en förfrågan och arbetet startade, fortsätter Nilsson.

Artikelbild

| Lena Käcker Johansson klipper bandet som hålls upp av Ann-Louise Södersten och övervakas av Anna Helldorff och Gerda Anti.

Anna Helldorff och Gerda Antti får frågan om arbetet som varat fram tills att slingan stod klar.

– Det har varit givande och fungerat bra. Vi har tillsammans valt ut tio citat ur min bok "Livet Omkring", berättar Gerda Antti.

– Det har varit så fint att få skapa illustrationer till Gerdas tankar. Hennes texter har varit så omedelbara och bilderna kom snabbt till mig i tankarna, säger Anna Helldorff.

Innan det Blågula invigningsbandet klipptes av Lena Käcker Johansson, ordöranden i Kinda kommunfullmäktige och vice ordförande i natur och friluftsrådet så höll hon ett invigningstal.

Artikelbild

| Anna Helldorff och Gerda Antti visar stolt upp sina skapelser.

– Vi marknadsför Östgötaleden på allra bästa sätt inom natur och friluftsrådet. Att ta del av våra fina leder är bra för folkhälsan och för att höja motivationen så har vi nu också placerat ut några litteraturcitat under en sträcka av två kilometer från Föllingsö förbi Sandshult och upp mot Garpelider, informerar Käcker Johansson

– Det är fint att kombinera natur med kultur och nu hoppas vi att många kommer att ta del av vår Östgötaled och framför allt AnnaGerdas slinga, avslutar Käcker Johansson.

Artikelbild

| Med utsikt över sjön kikar Helldorff och Antti på sina illustrerade citat.

Under den del av slingan som sällskapet besökte under invigningen så stannade alla upp och njöt av citaten och de fina målningarna som tillsammans skapar något vackert utmed Östgötalerden som slingrar sig parralellt med sjön Nedre Föllingen.

Utmed promenaden informerade Jerker Carlsson om den gamla häraldsvägen mellan Kisa och Eksjö som Östgötaleden är en del av, innan sällskapet återvände till den svalkande cidern som väntade vid smedjan.