Allt kött är hö - eller?

Kött är föda. Kött är djur. Kött är öppna landskap. Och en het potatis i matdebatten.

Närhet. Anna Johansson tillbringar många timmar dagligen hos sina djur.

Närhet. Anna Johansson tillbringar många timmar dagligen hos sina djur.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KINDA2017-03-15 07:00

Det tar föreningen Kindamat fasta på vid onsdagens temakväll i Kuben i Kisa.

Vetenskapsjournalist Henrik Ekman, länets LRF-ordförande Peter Borring, kostvetare Carolina Ericsson och Årets östgötakock 2007 Andreas Jonsson medverkar.

Med på ett hörn är också Anna Johansson.

Tillsammans med maken Lars Johansson samt brodern Anders Törn och hans hustru Lena driver de Hovby gård i Västra Eneby strax öster om Kisa.

Mjölkkor var huvudnäringen 1982–2013. Nu har de ersatts av 150 Krav-godkända mjölkras-stutar.

– Vi brukar säga att vi har gått ner på heltid.

Djurens mular håller de skyddsvärda betesmarkerna öppna.

– Utan djur skulle det växa igen och det går jättefort.

Växer gör däremot kalvarna som gården bland annat köper från en granne i socknen. På Hovby får de äta och växa från späd ålder till cirka 650 kilo tunga tvååringar då de går till slakt.

På tisdagen var det sex i gänget som fick göra livets sista resa till slakteriet i Kalmar. Anna Johansson var med vid lastningen.

– Det är aldrig roligt, men samtidigt vet jag att de har haft det bra här.

I ordet bra lägger hon låg förekomst av antibiotika, svenska djurskyddslagar, arbetstillfällen och biologisk mångfald runt gårdsknuten.

Det är fyra hörnpelare i svensk köttproduktion. Särskilt tänkvärt, enligt Anna Johansson, är bruket av antibiotika inom djuruppfödningen.

Oansvarig användning är en bidragande orsak till att multiresistenta bakterier sprider sig och att den livsviktiga medicinen antibiotika förstörs.

I Norge, Island och Sverige är användningen den lägsta i Europa medan antibiotikaligan leds av Spanien, Cypern och Italien.

– Där går det att föda upp djur under hur urusla förhållanden som helst.

Ändå är det kött från dessa länder som ofta ligger i kyldiskar och på charkuterihyllor.

– Det är stor brist på svenskt nötkött efter att produktionen sjunkit kraftigt eftersom det importerade är så mycket billigare.

Samtidigt äter svenskarna mer kött än någonsin. I en tid när varningingsklockorna för konsumtion av rött kött ringer allt hårdare.

– Jag har inga problem med det. Ända sedan jag var barn har vi haft köttfria dagar, säger Anna Johansson.

Det är snarare valet av kött som är avgörande. Där har konsumenten makten.

– Det viktiga är valet vi gör vid köttdisken och i mejerihyllan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om