Correns reporter nära kaos i Nairobi

Correns Torbjörn Lindqvist befann sig i Nairobi under gisslandramat i shoppingcentret Westgate mall.

Foto:

KINDA2013-09-23 08:55

Lindqvist har följt en delegation från Kinda kommun under ett besök i staden Kimilili som Kisa har ett partnerskap med. Men på vägen hem blev situationen i landet instabil.

Hur var det för dig?

– Vi åkte med landrover från Kimilili till Eldoret för att ta flyget till Nairobi för vidare resa till Sverige. Det är en liten flygplats där det brukar vara avslappnat. Men nu blev vi kroppsvisiterade. När vi kom till Nairobi var det fullt av militärfordon på gatorna, vilket det inte brukar vara. Det var förstås lite dramatiskt. Men vi kände oss ganska säkra eftersom shoppingcentret ligger långt från flygplatsen och vårt hotell i Nairobi.

Vad tror du att attacken får för effekter på landet?

– Det är givetvis svårt att säga. Den omedelbara effekten är att det påverkar turismen kraftigt. Det har märkts tidigare, framför allt vid ostkusten mot Indiska oceanen dit många turister kommer, men också i nationalparkerna. Jag har främst varit i de västra delarna. Där tror jag att många har fullt upp med att klara sin vardag i stället.

Torbjörn Lindqvist och kommungruppen kunde ta sig hem från Nairobi med utsatt flyg.

Vad tar du med dig för intryck?

– Det är lätt att tro att vi inte kan lära oss något av ett fattigt land. Men vi kanske har förlorat en hel del saker på vägen. De har samma problem som vi. Unga arbetslösa som ger upp och börjar ägna sig åt destruktiva saker i stället. I Nairobi har man haft problem med gäng som stryker runt och skapar oreda. I Kisa finns ett Ungdomens hus och nu finns planer på att starta ett likadant projekt i Kimilili. Vi kan lära dem saker men de kan också lära oss. I Kenya gör man till exempel mycket för att gamla ska få stanna hemma med sina familjer.

Hur ses samarbetet med Kimili i Kinda kommun?

– Det är blandade åsikter. Det finns en kritik mot projektet där bland annat Moderaterna anser att kommunen inte får något tillbaka. Men de mesta resurserna som läggs ned kommer från statliga bidrag. Det finns exempelvis ett solenergiprojekt från ett Uppsalaföretag där Kimilili har fått gatubelysning. Det har ökat säkerheten och fått människor att gå ut på kvällarna och handla. Det skapar jobb i både Kenya och Sverige. Jag tror också att Ungdomens hus-projektet kan ge något tillbaka.

Torbjörn Lindqvists reportage från Kenya kommer att presenteras i Corren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om