– Många lanthandlare har en tuff situation, och landsbygdsfrågan behöver få större genomslag, säger Bo Lönnqvist, projektledare på organisationen ”Hela Sverige ska leva. ”
I dagarna släppte de en undersökning där 273 lanthandlare medverkar. Den visar bland annat att fyra av tio butiker riskerar att läggas ner inom fem år, och tre av tio lanthandlare är osäkra på om deras verksamhet kommer att finnas kvar om lika lång tid.
– Stormarknaderna i städerna drar folk. Många jobbar i stan och handlar på hemvägen, säger Bo Lönnqvist.
I rapporten understryks lanthandelns roll för att utveckla glesbygden, och att den har en viktig social funktion.
Bo Lönnqvist upplever ändå att det ofta finns en positiv stämning hos de lanthandlare han har träffat, och många är beredda att engagera sig för att finnas kvar.
– De är aktiva och beredda att bredda sitt utbud. För att klara sig utvidgar många sin verksamhet genom att till exempel lägga till en ombudstjänst eller ett apotek.
– Sedan handlar det om opinionsbildning, att lyfta frågor kring landsbygden rent allmänt. Det bästa är om man kan få folk att stanna kvar på landsbygden, men å andra sidan är det jobben som styr. Det behövs ett helt paket av åtgärder, konstaterar Bo Lönnqvist. Och speciellt två faktorer är viktiga:
– Skolan och affären. Försvinner affären försvinner skolan kanske också. Sedan är det inte mycket kvar.