– Det är jättestort, säger Helena Savén, vikarierande kyrkoherde i Rimforsa med församlingarna Hägerstad, Kättilstad, Oppeby och Tjärstad.
Det är dagen efter gudstjänsten i Lunds domkyrka där påve Franciskus och Lutherska världsförbundets Munib Younan undertecknade fem åtaganden (se faktaruta).
– Vi fattar nog inte hur stort det egentligen är, säger Helena Savén som har ett gott öga till påven.
– Han har väldigt många bra tankar och idéer i hanteringen av att vara påve och gentemot fattiga. Och det är inte bara tomma ord.
Hon tänker bland annat på hur Franciskus avsatte en kardinal som hade dyra och utsvävande vanor.
Ett leverne av en katolsk prelat som gick stick i stäv med solidariteten med fattiga och utsatta människor.
"Inspirationskälla"
– Påven lever som han lär och jag ser mycket hopp i honom. Han är en inspirationskälla till att arbeta för det som är gemensamt bland kristna. I Rimforsa finns inga katoliker. Däremot har vi tre kyrkor (Svenska kyrkan, Brokyrkan och Missionskyrkan) med rötter långt tillbaka i tiden. Så visst finns det en splittring, men det känns ändå som vi är på väg mot det gemensamma.
Magnus Svensson, kyrkoherde i Kinda pastorat (församlingarna Horn, Hycklinge, Kisa, Tidersrum och Västra Eneby) är inne på samma linje.
Han konstaterar att det ekumeniska arbetet sedan 50 år tillbaka burit frukt i form av uppriktighet och öppenhet för nya intryck.
– Det jag fastnade mest för var att man ska prata väl om varandra, se möjligheterna och det gemensamma. Det är viktigt för mig.
Hur kommer det att märkas inom Kinda pastorat?
– Vi jobbar mycket i den andan redan i dag. Vi försöker och vill ha ett mångkulturellt inslag i våra gudstjänster.
Vattendelare
Pastoratet har tillgång till biblar på sex språk. Dessutom finns en acceptans för kvinnliga präster, människor som skilt sig och människor med olika sexuell läggning.
Där går en skiljelinje mellan lutheraner och katoliker. Liksom för gemensam nattvard. Dit är det fortfarande långt, enligt Magnus Svensson.
– Det kommer inte att ske i min tid. Däremot att leva i respekt för varandra.
En total enighet bland miljontals kristna människor i ett globalt perspektiv är närmast en utopi.
Det var kyrkliga förerädare överens om efter gudstjänsten i Lund. Även lokalt kan det vara svårt, säger Magnus Svensson.
– Det viktiga är ändå att väldigt många ska få plats och känna sig välkomna hos oss.