Så ska påsken firas i Kindas kyrkor

Påsken närmar sig och Kindas kyrkor bjuder in till flera gudstjänster. Enligt Fredrik Lindé, pastor i Brokyrkan i Rimforsa, handlar högtiden om att livet besegrar döden. Kanske är det extra aktuellt i år, när vi lever med en krigssituation nära oss?

Jenny Ahlén är tillförordnad kyrkoherde i Kinda pastorat. Under påsken kommer pastoratet att bjuda in till flera gudstjänster och mässor.

Jenny Ahlén är tillförordnad kyrkoherde i Kinda pastorat. Under påsken kommer pastoratet att bjuda in till flera gudstjänster och mässor.

Foto: Charlotte Madestam

Kinda2022-04-13 19:00

– Påsken är den mest centrala händelsen under kyrkoåret, säger Fredrik Lindé, pastor och gudstjänstansvarig i Brokyrkan i Rimforsa.

Församlingen kommer att fira med tre gudstjänster. På skärtorsdagen, mellan 19 och 20, är det dags för den första. På långfredagen, mellan 10 och 12, bjuder församlingen in till en enklare gudstjänst inför korset. Under söndagen firas Jesus uppståndelse med uppståndelsegudstjänst, som börjar vid 10.

– Påsken handlar om att livet besegrar döden och det är ännu mer aktuellt och påtagligt nu när människor flyr från en krigssituation och finns i vår närhet. I den kristna tron besegrar Jesus döden, säger Fredrik Lindé.

undefined
Brokyrkan välkomnar till tre gudstjänster under påskhelgen.

Rimforsa församling bjuder under påskhelgen in till gudstjänster i samtliga kyrkor som ingår i församlingen. Det berättar Fredrik Lennman, tillförordnad kyrkoherde.

– Påsken är kyrkans största och viktigaste gudstjänst och därför har vi gudstjänst i alla kyrkor.

Påskhelgen inleds med gudstjänst i Kättilstad kyrka under skärtorsdagen, vid 18. En halvtimme senare, vid 18:30, börjar nästa gudstjänst i Den gode Herdens kapell i Rimforsa.

På långfredagen bjuder församlingen in till gudstjänst i Hägerstad vid 11. Samma dag, men vid 15, är det musikgudstjänst i Oppeby.

Under påskdagen, vid 11, är det återigen samling i Oppeby, då för påskdagsmässa.

undefined
Fredrik Lennman är tillförordnad kyrkoherde i Rimforsa församling. Påsken är kyrkans viktigaste och största högtid, enligt honom.

Fredrik Eriksson, serviceassistent i Kinda pastorat, ser fram emot en påskhelg utan restriktioner. Pandemin har tidigare ställt krav på både vaccinpass och max antal besökare i kyrkorna.

– Nu slipper vi ställa in påsken och hålla kyrkorna stängda. Alla är välkomna och vi kör som vanligt. Det är skönt, säger han.

Schemat för Kinda pastorat med sina fem församlingar är fullt av mässor och gudstjänster, från skärtorsdagen och fram till annandag påsk. Skärtorsdagen bjuder på tre mässor, i Kisa, Horn och Västra Eneby. Samtliga börjar vid 19.

Långfredagen innebär gudstjänst i Kisa vid 11 och i Hycklinge vid 15.

På påskafton är det påsknattsmässa i Kisa, med start 23.

Under påskdagen är de som önskar välkomna till Kisa och Horn vid 11, alternativt Hycklinge vid 15 eller Västra Eneby vid 18.

Firandet i Kinda pastorat fortgår även under annandag påsk. Vid 14 är det blåsippevandring i Kisa och dessförinnan, vid 11, är det mässa i Tidersrum.

undefined
Flera av påskens gudstjänster och mässor äger rum i Kisa kyrka.
Horns kyrka.
Horns kyrka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!