Under 1980- och 90-talen krälade kräftorna tätt på Åsundens botten, och kräftfiskarna kunde få mellan fem och tio kräftor per bur. Nu ger 25 burar en sammanlagd fångst på ett par stycken.
- Det var väl för ungefär fem år sen som det började gå ner. Det började att minska drastiskt i Björkforsviken, sen har det spridit sig till hela sjön, säger Göran Lindgren, ordförande i Södra Åsundens fiskevårdsförening.
Men det finns en ljusning. Fiskeribiologen Björn Tengelin svarade på frågor från oroliga fiskevattensägare på fiskevårdsföreningarnas årsstämma i måndags kväll, och han tror att nedgången är tillfällig.
- Det händer hela tiden att kräftbeståndet går upp och ner och det är svårt att svara på varför, men det finns teorier. Vi vet från andra håll att kräftorna blir stressade av extrema vädersituationer, säger Björn Tengelin.
Och när kräftorna blir stressade blir de även mer känsliga för kräftpest. Signalkräftorna betraktas ju som immuna mot pesten, men det gäller bara om de är i bra kondition. Om förutsättningarna är dåliga, kan pesten utrota även signalkräftor, och det kan vara det som hänt i Åsunden.
Teorin låter logisk då det onekligen varit en del extrema väderhändelser de senaste åren. Vinterstormarna till exempel, och även extremt varma somrar, som höjer vattentemperaturen, och därmed stressar kräftorna. Kraftiga pestutbrott på vintern kan drabba honornas rom. De själva överlever, men hela nästa årskull slås ut.
- De gamla flodkräftorna var stabilare, och varierade inte så mycket år från år. Signalkräftorna sprids fortare, men de kan också gå tillbaka väldigt fort, säger Björn Tengelin.
Det finns fortfarande kräftor kvar på några ställen i Åsunden. Och Björn Tengelin tror att om man är försiktig med dem och förstärker dem genom att plantera in nya kräftor, kan beståndet växa tillbaka på några års sikt.
- Om det inte slumpmässigt inträffar extrema väderhändelser igen, så tror jag de kan komma tillbaka. Men man får nog hjälpa dem på traven.
Göran Lindgren säger att fiskevårdsföreningen inte kommer att plantera in kräftor, men att de kommer uppmana fiskevattensägarna till det.
- Det finns ju några rester kvar, så vi försöker bevara dem. Och så ger vi rådet att köpa in utplanteringskräftor som man sätter ut på platser där vi vet att de trivs, säger Göran Lindgren.