Revisionsberättelsen och ansvarsprövningen stod i fokus under måndagens möte i Kindas fullmäktige. Kommunstyrelsens ordförande Christer Segerstéen (M) kritiserades för att ha skadat kommunen genom att felaktigt stänga av tre toppchefer i höstas.
Ansvarsprövningen bygger främst på revisorernas granskning och handlar om huruvida kommunfullmäktiges mål har följts enligt lagar och regler, samt om det funnits tillräcklig intern kontroll. I grunden ansvarar alla tillsammans, men en enskild politiker kan prövas om personen har gjort något uppenbart fel.
Jörgen Nord, som är revisionsordförande, liknade i en tidigare intervju i Corren kritiken mot Christer Segerstéen vid "ett gult kort".
– Det är ju ganska allvarligt och ovanligt att man delar ut gula kort till enskilda ledamöter. Ofta är det en hel nämnd som får kritik för exempelvis oansvarig ekonomistyrning eller så. Men här är det ju en enskild ledamot som har agerat själv, sa han då.
Om fullmäktige säger nej till ansvarsfrihet kan det få följder. Den som inte får ansvarsfrihet kan behöva lämna sitt uppdrag. Har kommunen förlorat pengar på grund av något som hänt, kan det också krävas skadestånd.
– Den ekonomiska skadan är skadeståndet till de tre cheferna på ungefär tre miljoner. Förtroendeskadan handlar om att det har varit tråkig publicitet för kommunen i och med det här, sa Jörgen Nord i Correns intervju tidigare i maj.
De som sitter i kommunstyrelsen (presidium, ledamöter, ersättare) får inte rösta i frågan i fullmäktige. 22 personer som får rösta återstod. SD och LPO har tillsammans nio av de rösterna.
Under måndagskvällen sa Jörgen Nord att kritiken mot kommunstyrelsens ordförande nu är utagerad.
– En gång är ingen gång, och vi beviljar ansvarsfrihet, sa han från talarstolen i fullmäktige.
Christian Nordin Olsson (SD) replikerade och undrade hur resonemanget gått i revisionen.
– Varför pekar man bara ut en ansvarig och inte två? Varför väljer man anmärkning och hur kan vi förväntas fatta beslut efter icke ännu diareförda handlingar? Fullmäktige förtjänar underlag till beslut.
Jörgen Nord förklarade att handlingarna inte hade diarieförts på grund av problem med den revisionsbyrå kommunen anlitat, men att alla ledamöter ändå hade dem framför sig under mötet.
– Vi tillstyrker ansvarsfrihet för både kommunstyrelsens ordförande och för samtliga ledamöter.
Christian Nordin Olsson delade inte revisionens uppfattning.
– Vi menar att det är två personer som i samförstånd vilselett och agerat i strid med lagstiftning. Den ena skyller på den andra. Kriterierna att neka ansvarsfrihet är uppfyllda för både Christer Segerstéen och Conny Forsberg. Detta är ingen bagatell, det är något som inte borde ha skett.
Att bara be om ursäkt räcker inte, enligt Christian Nordin Olsson. Han anser att händelsen skadat både de tre chefernas rykte och kommunens anseende.
– Det är anmärkningsvärt och det handlar om tre miljoner bortslösade pengar.
Ulrik Saanum (LPO) instämde i kritiken från Sverigedemokraterna.
– Vår gruppledare har JO-anmält både Christer och Conny. Anmälan är helt i linje med revisionens berättelse och vi kan inte yrka ansvarsfrihet för Conny Forsberg och Christer Segerstéen.
Ansvarsfrihet beviljades med siffrorna 16–6 efter att Sverigedemokraterna begärt votering. Christer Segerstéen sa att han inte är förvånad över beslutet – men lättad.
– Det känns skönt, var hans kommentar efter att mötet avslutats.