Under senaste mötet kommunfullmäktige i Kinda valdes Katharina Segerstéen (M) till ny ordförande i vård- och omsorgsnämnden (VON), efter att ha suttit en mandatperiod som ersättare.
Hur förändras livet för dig nu?
– Det kommer ju bli en omställning, så är det ju. Jag kommer att jobba 50 procent som ordförande för VON. Sen kommer jag att arbete mina resterande timmar på min arbetsplats Webropol i Linköping där jag jobbar som säljare. Så det gäller ju att kunna kombinera de här två, och det tror jag inte ska vara några problem, utan det handlar om hur man lägger upp sin tid.
Det finns de som varit ordinarie ledamot i nämnden, inte "bara" ersättare. Vad var anledningen till att just du blev föreslagen, tror du?
– Jag vet inte på rak arm, men jag tror att de som fick erbjudandet inte hade möjlighet att ta det. Sen kanske man också ser det som positivt att det finns en yngre förmåga.
Katharina Segerstéens pappa är Christer Segerstéen (M), kommunstyrelsen ordförande (KSO), alltså den högst uppsatta politikern i kommunen.
Vad tänker du om att det utifrån skulle kunna se ut som att du fått posten tack vare din pappa?
– Den frågan kommer givetvis att komma upp. Att jag sitter där jag gör idag är inte tack vare min pappa. Det är klart att mina föräldrar har varit inspirerande, det är mina förebilder. Inte minst min pappa. Men det är inte tack vare honom som jag sitter där jag är, utan det är faktiskt en resa som jag själv har gjort.
Liksom övriga i nämnden menar hon att kompetensförsörjningen kommer att vara den svåraste och mes tidskrävande frågan kommande år. För att lösa den tror hon på dialog med personalen, renodlade tjänster så att undersköterskor inte behöver ägna sig åt saker som städning och tvätt, och bättre scheman.
Finns det någon plan B om vad man kan behöva dra ner på om bemanningen inte ökar?
– Vi kanske kommer att behöva gå ner i en sån bemanning, där vi konstaterar att "det är det här vi behöver göra, det här är det som krävs av oss, det andra får vi sätta åt sidan". Och att man då sätter undersköterskor på det arbete som faktiskt är vårdarbete.
Från och med den 1 juli 2023 kommer undersköterska att bli en skyddad titel. Det innebär att man måste ha gymnasieutbildning, eller motsvarande utbildning från Komvux, för att kunna kalla sig undersköterska. Katharina Segerstéen tänker sig att anställda ska ges möjlighet att plugga upp till undersköterska genom att kombinera studier och arbete.
Blir det inte svårare att öka bemanningen om människor som egentligen redan kan yrket ska avsätta arbetstid åt studier?
– Jag tänker att de som vill utbilda sig till undersköterskor definitivt ska göra det, för det är viktigt tror jag. Sen måste vi se vad som är möjligt givetvis, för vi måste ändå ha en grundbemanning på plats.
I den nämnd som nu tillträtt är alla ordinarie ledamöter kvinnor. Några få manliga ersättare finns också.
– Det hade kanske varit bra med flera män också, men vi får väl vara rädda om dem vi har. Det är alltid bra med lite fördelning tänker jag.
Hon fortsätter:
– Jag tänker väl att vi kvinnor generellt har lite lättare för att grotta ner oss i småsaker och sådär, män är väl lite mer strategiska och rakt på sak. Men jag är helt övertygad om att vi kommer att klara av det här.