-- Min gissning är att det tar ett par månader innan det är vårt, säger Niklas Adell, ordförande i Stångådalsbanans vänner.
Nyligen fick Stångådalsbanans vänner 650 000 kronor av länsstyrelsen till en upprustning av lokstallet. En förutsättning för kommande renovering är att föreningen också äger lokstallet.
Banverket vill bli av med byggnaden, men kan på grund av eventuell miljösanering inte sälja direkt till Stångådalsbanans vänner. Uppgörelsen måste istället ske mellan Banverket och kommunen.
-- Vi räknar med att få det klart inom kort tid. Och då köper vi lokstallet för en symbolisk peng.
Så snart affären är i hamn kan upprustningen börja. Niklas Adell ser fram emot åt att återställa lokstallet till just lokstall.
Järnvägsmuséet i Gävle är berett att deponera en bilvagnskaross, som trafikerat Stångådalsbanan mellan 1925 och 1937, till lokstallet i Kisa.
-- Det är en tidig variant av rälsbuss med plats för 40 personer. I dag är det bara en kaross men vi kan tänka oss att fixa inredning och hjul och försöka få fart på den, berättar Niklas Adell.
Det finns också andra planer att sätta i verket när lokstallet är färdigrenoverat. Nässjo Järnvägsmuseum kan tänka sig att köra ett ånglok med vagnar från Nässjö till Kisa via Hultsfred och Vimmerby.
-- De ska kunna vända hos och göra service på loket i lokstallet.
Inom Stångådalsbanans vänner blickar man framåt. I tio år har man kämpat för lokstallet i Kisa.
-- Nu känns det som om vi rullar framåt, säger Niklas Adell.
LOTTA WILLSÄTER