Strid kring statsbidrag för ungdomar

Använd pengarna som det är avsett. Uppmaningen till socialnämnden kommer från ett hundratal personer som värnar om asylsökande ungdomar i Kinda.

Corren, 19/10 2017

Corren, 19/10 2017

Foto:

KINDA2017-11-17 05:00

Det är regeringens förslag om tillfälligt kommunbidrag på 195 miljoner kronor som väcker känslor.

Pengarna är ett stöd till landets kommuner för att låta ensamkommande ungdomar som fyller 18 år under asylprocessen bo kvar i den kommun de hunnit rota sig i. En följd av att handläggningstiderna vid Migrationsverket är långa.

Kinda får 420 000 kronor som betalas ut utan krav på ansökan eller att pengarna används enligt statens ambitioner. Under förutsättning att riksdagen tar beslut i höständringsbudgeten inom kort.

Socialnämndens arbetsutskott har hittills visat kalla handen till att använda tillskottet för avsett ändamål, vilket Corren berättade om den 19 oktober. Nämndens ordförande Roger Rydström (S), förklarade det med att ersättningen inte skulle täcka eventuella kostnader i framtiden.

I stället rinner pengarna in i ordinarie kommunkassa i december 2017 respektive i juni 2018.

Asylgruppen i Kinda anser att det är "både skamligt och omoraliskt", vilket framgår av en skrivelse till socialnämnden. Gruppen har hittills fått stöd av 117 personer. Men listan fortsätter att växa. Bland namnunderskrifterna finns lantbrukare, sjuksköterskor, lärare, konstnärer, ingenjörer, egna företagare, präster, fritidsledare, pensionärer och skogsägare. Men även flera politiker i Kinda kommun.

Samtliga förväntar sig att socialnämndens ledamöter fullföljer regeringens avsikt med bidraget.

Ungdomarna det handlar om vistas i Sverige sedan flera år och har bott och studerat i Kisa. När de fyller 18 år måste de flytta till Migrationsverkets anläggningar på annan ort i väntan på att deras asylansökan ska bli klar. De förlorar då rätten att börja i annan skola.

Däremot kan de fortsätta sin utbildning vid Värgårdsskolan eller Kinda lärcentrum i Kisa. I praktiken innebär det dagliga resor mellan exempelvis Migrationsverkets boende i Getå utanför Norrköping och Kisa.

Asylgruppen i Kinda har sedan ett år tillbaka löst problemen genom att privatpersoner öppnat sina hem för berörda ungdomar.

Gruppen erbjuder sig nu att hjälpa till, ta ansvar och göra insatser om socialnämnden bestämmer sig för att använda flyktingpengarna enligt regeringens syfte.

"Stödet visar på en vilja att skapa en rimlig livssituation i väntan på beslut (i asylprocessen)", skriver Charlotte Rydström, Erik Björklund och Inger Södergren och fortsätter: "Dessa barn och ungdomar är inte bara ensamma och asylsökande, de är Kindabor också".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om