Kommuner laddar för elbilsrevolution

Joakim Svensson är energi- och klimatrådgivaren som brinner för miljön. Nu vill han få Kinda- och Åtvidabergsborna att köra elbil.

Klart för laddning. Vid torget i Åtvidaberg finns en laddstolpe med gratis el.

Klart för laddning. Vid torget i Åtvidaberg finns en laddstolpe med gratis el.

Foto: Lotta Willsäter

KINDA/ÅTVIDABERG2015-10-13 21:00

Den här veckan provkör kommunens personal fyra elbilar i Kinda och nästa vecka är det Åtvidabergs tur.

Dessutom bjuds alla företagare in på elbilsföreläsning och provkörning. I Kisa hölls företagarträffen på tisdagskvällen och i Åtvidaberg blir det på måndag i nästa vecka. Det är ett projekt som initierats av regionala Energikontoret och som välkomnas av energi- och klimatrådgivaren Joakim Svensson.

– Elbilarna kommer väldigt starkt i Sverige nu. De har ökat med 100 procent i år och vid årsskiftet kommer det att finnas cirka 15 500, berättar Joakim Svensson.

Sverige har förbundit sig att minska koldioxidutsläppen med 20 procent till 2020. Mycket i Joakim Svenssons arbete handlar om åtgärder för att nå det målet. Han hjälper privatpersoner med råd och stöd när de till exempel ska isolera huset, installera bergvärme eller satsa på solenergi.

Och så propagerar han för elbilar. Åtvidaberg har redan två kommunala elbilar och nu också en laddstolpe vid torget. Där kan Åtvidabergsbor och förbipasserande turister stanna till och ladda sin bil gratis. Till nästa år hoppas Joakim att det finns en kommunal stolpe i Kisa också.

– Dessutom hoppas jag få företag att sätta upp laddstolpar. De kostar runt 60 000, men sedan går det att få ett bidrag på 20 000, berättar han.

Vi tar en tur en med en av de lånade elbilarna. Tyst och mjukt rullar vi ut ur Kisa och jag förvånas över accelerationen när jag trampar gasen i botten.

– Det är många som tror att elbilar är långsamma och tråkiga, men det är ju precis tvärtom, kommenterar Joakim.

En annan vanlig föreställning är att elbilar bara är något för storstäder, men de fungerar jättebra på landsbygden, menar Joakim.

– Det behövs ju inte ens en mack. Plugga in i elkontakten på kvällen så har du en fulltankad bil som går 20 mil på morgonen. Det är en perfekt pendlarbil, säger Joakim.

De högre inköpspriserna är fortfarande en baksida – även om de är på väg ner – men driftkostnaderna är låga.

– Elen kostar bara två kronor milen och servicekostnaderna är mycket lägre än på vanliga bilar, säger Joakim.

Joakim Svensson lever som han lär. Han kör sin bil på fossilfritt HVO, en sorts diesel som görs på slaktavfall, och räknar med att nästa bil blir en elbil. Han åker buss till jobbet och försöker äta mycket vegetariskt.

– Det kan låta pretentiöst, men jag har Gandhis ord som motto: ”Be the change You want to see”. Om alla försöker göra något litet för miljön så kan det faktiskt hända väldigt mycket.

013-28 03 64

Bildtext:

Joakim Svensson

Ålder: 29.

Bor: Med sambo i Linköping.

Jobbar: Energi- och klimatrådgivare i Kinda och Åtvidaberg.

Utbildning: Miljövetare och ekolog.

Intressen: Stort naturintresse sedan barnsben. Innebandy. Har en häst.

Kontaktinfo: 0494–191 66, 0120-83191, joakim.svensson@kinda.se, joakim.svensson@atvidaberg.se. Tjänsterna är gratis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om