Polisstationer ersätts med kontor

Varken Kisa eller Åtvidaberg får behålla sina polisstationer när polisen får en ny organisation. I stället ska särskilda poliskontor inrättas på orterna.

Foto:

Kinda/Åtvidaberg2014-10-05 13:00

Den 1 januari nästa år får polisen en ny organisation. De nuvarande länspolismyndigheterna i Östergötland, Södermanland och Jönköpings län slås samman till ett område och bildar en region under en nationell polismyndighet. Enligt förslaget kommer det endast att finnas polishus med bemanning dygnet runt i Linköping, Norrköping och Motala. Mjölby och Finspång får behålla sina polisstationer. I länets övriga åtta kommuner, däribland Kinda och Åtvidaberg, kommer polisen endast att ha så kallade poliskontor.

Enligt Björn Lidö, biträdande operativ chef för polisen i Östergötland, är det ännu inte helt klart vad poliskontoren ska erbjuda för service.

– Vi kommer inte att kunna förvara vapen och ha polisfordon i de lokalerna. Ett poliskontor kan vara inrymt i kommunens lokaler.

Vad kan en kommuninvånare göra på ett poliskontor?

– Det kommer att vara en serviceinrättning. Men jag kan inte uttala mig om exakt vilken service det kommer att handla om, säger Björn Lidö och fortsätter:

– Vi är angelägna om att det ska finnas tydliga kontaktvägar. Man ska kunna komma i kontakt med en polis som känner till området.

Polisen i Kisa och Åtvidaberg får lämna sina nuvarande lokaler. Men det är inte klart när det ska ske.

– Det här kommer inte att ske direkt efter årsskiftet. Vi har långa hyresavtal och det finns flera saker som vi måste ta hänsyn till när vi gör de här förändringarna. Det kommer att ta tid innan det här blir verklighet.

Ser du någon risk för att invånarna i Kinda och Åtvidaberg upplever detta som en försämring?

– Ja, det finns en risk att en del tror att den polisiära verksamheten försvinner om man tar bort polisstationen. Men så är det ju inte. Det är viktigt för kommuninvånarna att känna till att vid akuta uppdrag står hela myndighetens resurser till förfogande.

Björn Lidö försäkrar att polisen även i fortsättningen kommer att ha en närvaro i länets mindre kommuner. Han vill göra en skillnad mellan lokalfrågan och den polisiära verksamheten.

– Polisens arbete behöver vila på en lokal problembild. Och det är en problembild som vi behöver komma fram till i dialog med kommunerna och andra samhällsaktörer. Vi kommer även att arbeta med något som vi kallar för medborgarlöften. Det kommer att vara ett löfte från polisen där vi lovar att bedriva en viss typ av verksamhet i kommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om