"Är ni redo?" Lärare Josefina Persson har precis hållit i uppvärmningen och nu är det dags att springa. Det är de yngre barnen som startar först. De står i rad och knuffar lätt på varandra för att komma i position, vissa skrattar, andra bär allvarliga miner. I Fritidsloppet deltar barn från förskoleklass till och med fjärdeklass. Banan utanför Åsundahallen vid Björksund är 500 meter lång, de som orkar får springa flera varv.

– Minst två varv och så många man vill. Vissa är väldigt duktiga så de drar nog en fem till sex varv. Det är en ganska snäll runda, berättar Josefina.

Anledningen till loppet är att uppmärksamma Fritidshemmets dag och att samla in pengar till Barncancerfonden.

Artikelbild

| Nils Larsson får medalj av Viveca Jansson.

– Vi vill lyfta fritids och visa att vi finns. Vad bättre då än ett lopp där man får röra på sig? Vi på Rimforsa skola jobbar mycket med rörelse och hälsa.

Loppet har på grund av sin popularitet blivit årligt förekommande. Till det samlas fritidshemmets olika avdelningar och nästan all fritidspersonal.

– Barnen tycker att det är jättekul och blir taggade. Jag tror att det är själva grejen att göra något tillsammans, att de gillar att röra på sig, och att det händer något över det vanliga.

Rödrosiga kommer barnen tillbaka och skickas iväg på ett varv till. De flesta verkar tycka att två varv räcker och ställer sig i kö för att få en medalj runt halsen och en piggelin ur kylboxen. I mun på varandra berättar de att det var "kul", "jättebra" och "ganska jobbigt".