Bland annat har kraftiga regnstormar över området lett till svåra skador på Gustafs barnhem.

– Det verkar som att någon sorts tornado har dragit fram och slitit sönder byggnader, säger Erik Björklund, ordförande i Svenska Mount Elgonföreningen som är verksam i Kimilili sedan mitten av 1980-talet.

Fönsterrutor är krossade, takplåtar knäckta och infästningar har släppt, vilket lett till stora springor i taken där regnvattnet forsar in. Det är fuktigt och blött överallt och kallt på nätterna.

Artikelbild

| Föräldralösa barn måste evakueras från Gustafs barnhem efter häftiga skyfall och hårda vindar.

Dessutom är solcellselen skadad på grund av ovädret och måste repareras. Det finns även risk för att barnhemmets majs- och bönlager, som ska räcka till i augusti, är fuktskadat.

Däremot har de 25 barnen och barnhemmets fyra anställda klarat sig utan skador.

– Jag har haft telefonkontakt med barnhemmets föreståndare Kevin Nyonghesa som är i full gång med att ordna med reparationsarbetet.

Kostnaden för att få barnhemmets huvudbyggnad i beboeligt skick beräknas till 10 000–15 000 kronor. Ett upprop har gått ut till Mount Elgonföreningens medlemmar och det börjar ge resultat, enligt Erik Björklund.

Artikelbild

| Föräldralösa barn måste evakueras från Gustafs barnhem efter häftiga skyfall och hårda vindar.

– Pengar rullar in och det kommer att lösa sig.

Månaden maj betyder regnperiod i Kenya och hårdast drabbad är landets nordvästra del mot gränsen till Uganda. Enligt lokala medier har över ett hundra personer dött i samband med översvämningar och flodvågor. Hundratusentals människor har också tvingats att lämna sina bostäder och många av landets vägar är oframkomliga.